Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu bir felaket

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bankaların piyasaya finansa desteği sağlaması gerekirken vatandaşın parası ile karını arttırmayı sürdürdüğünü belirterek, “Geçtiğimiz yıl çektiğimiz onca sıkıntının sonunda Türkiye yüzde 2,9 büyürken bankalar bakın bu çok önemli; yüzde 40 civarında kar artışı elde etmişse burada bir sorun var demektir. Üstelik bu yıl bankaların kar oranlarını neredeyse ikiye katladıkları görülüyor. Bu bir felaket” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu bir felaket
Beşikdüzü ilçesinin ardından Trabzon şehir merkezine geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda iş adamları ve sivil toplum kuruşlarının temsilcileri ile bir araya geldi.

Konuşmasında bankalara eleştirilerde bulunan Erdoğan “Tabi piyasaya asıl finans desteği sağlaması gereken kurumlar bankalar. Bankalar rahat durmuyor. Niye hala biz faizler düşmesi lazım diyoruz. Bankalar ise vatandaşının oraya yatırdığı paraları kendisi için adeta bir soyup soğana çevirme aracı olarak kullanıyor. Kendi parası değil. Vatandaşın oraya emanet ettiği para. Ve o bunu kalkıyor kendisi acımasızca yüksek faizle kendisine bir rant aracı haline çeviriyor. Ama ben inanıyorum ki gerek merkez bankamız, devlet bankalarımız bu konuda kararlı adım atmak suretiyle inşallah bu işi aşağı çekeceklerdir. Geçtiğimiz yıl çektiğimiz onca sıkıntının sonunda Türkiye yüzde 2,9 büyürken bankalar bakın bu çok önemli yüzde 40 civarında kar artışı elde etmişse burada bir sorun var demektir. Hale bak. Üstelik bu yıl bankaların kar oranlarını neredeyse ikiye katladıkları görülüyor. Bu bir felaket. Bu para bunların cebinden çıkmıyor kendi öz sermayeleri değil. Biz kimseden zararına bir iş yapmasını istemiyoruz. Ancak bankalardan kredi şartlarını ve faiz oranlarını makul seviyelerde tutarak ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına katkı sağlamalarını beklemekte hakkımızdır diye düşünüyorum. Parayı değerli kılan bankaların kasasında yatması değil esnafın, sanatkarın, girişimcinin tezgahında bulunmasıdır. Bankacılık sektörü piyasayı fonlama konusunda biraz daha cesaretli olursa ekonomide yükselişimiz hızlanacaktır. En azından tüm göstergelerin olumlu yönde seyrettiği şu dönemde bankacılık sektöründen bu yönde güzel haberler beklediğimi özellikle belirtmek istiyorum. Yarın gazeteler bunu yazar” ifadelerini kullandı.


Kaynak: İHA