Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması (1)

'Bazen geliyorlar yanımıza, 'Benim oğlumun suçu yok, benim oğlum tertemiz, aldılar götürdüler, yok şöyledir, yok böyledir.' Oğlunun çevirdiği fırıldaklardan haberi yok. Hiç kimse kalkıp da 'Ben FETÖ'cüyüm, benim Pensilvanya'da bir tanrım var.' demiyor ki. Öyle inanmış. Ne diyor? 'Bize şah damarından daha yakın.' Böyle bir şey olabilir mi? Bize, Allah'tan başka şah damarından daha yakın olan bir güç yoktur' 'Demokraside ve ekonomide attığımız her adım, insanların hayat kalitesini yükseltme, özgürlük alanını genişletme, geleceğini güvence altına alma amacı taşıyor. Geçtiğimiz 15 yılda hamdolsun bu doğrultuda çok önemli mesafeler katettik. Şimdi çok daha büyük hedeflere yürüyoruz' 'Türkiye 81 vilayetiyle bir anda büyümek durumundadır, büyüyecek. Şehir olarak bölgemize ve ülkemize nasıl katkıda bulunduğumuza da bakmamız lazım. Türkiye yürürken Trabzon yerinde durursa olmaz, tam tersine, beraber koşmamız lazım'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Bazen geliyorlar yanımıza, 'Benim oğlumun suçu yok, benim oğlum tertemiz, aldılar götürdüler, yok şöyledir, yok böyledir.' Oğlunun çevirdiği fırıldaklardan haberi yok. Hiç kimse kalkıp da 'Ben FETÖ'cüyüm, benim Pensilvanya'da bir tanrım var.' demiyor ki. Öyle inanmış. Ne diyor? 'Bize şah damarından daha yakın.' Böyle bir şey olabilir mi? Bize, Allah'tan başka şah damarından daha yakın olan bir güç yoktur.' dedi.

Erdoğan, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında iş adamlarıyla yaptığı toplantıda, cumartesi gecesinden beri atayurdunda, Karadeniz'de hem vatandaşlarla kucaklaştığını hem de yatırımları bizzat yerinde görüp gelişmeleri takip ettiğini söyledi.

Önceki günlerde gerçekleşen Rize ve Artvin programlarına ilişkin bilgi veren Erdoğan, 'Bugün de programımıza Beşikdağı'nda başladık ve Beşikdüzü Belediyemizin yapmakta olduğu teleferik, bu çalışmaları şöyle yerinde bir inceleyelim istedik. Maşallah ciddi bir mesafe alınmış, bunu gördüm ve bu çalışmalar kısa zamanda bitince de inanıyorum Beşikdüzü'nde çok daha farklı bir çekim alanı oluşturacak.' diye konuştu.

Erdoğan, Beşikdüzü'nde vatandaşlarla kucaklaştıklarını, coşkulu bir mitingi olduğunu belirterek, Trabzon'daki programlarının ardından Rize'ye döneceğini, yarın da Giresun'a giderek oradaki vatandaşlarla bir araya geleceğini söyledi.

Karadeniz'in güzel tabiatının, güzel insanlarıyla her gelişinde kendisi için adeta bir motivasyon, bir enerji kaynağı olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

'Nice doktorlara bedel yaylalarıyla, ancak kendisine aşkla bağlı olanların dilini anlayabildiği deniziyle, hepsinden önemlisi eşi benzeri bulunmaz insanlarıyla Karadeniz'i sevemeyenin gönül pınarı kurumuş demektir. Biz Karadeniz'i seviyoruz. Biz 81 vilayetiyle tabii ki tüm Türkiye'yi seviyoruz. Biz mazlumları, mağdurları, garipleriyle bölgemizin tamamını seviyoruz. Biz tüm insanları seviyoruz. Onun için de yönetim felsefimizi 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' ifadesiyle müşahhas hale getiriyoruz.'

- 'Şimdi çok daha büyük hedeflere yürüyoruz'

Erdoğan, demokraside ve ekonomide attıkları her adımın, insanların hayat kalitesini yükseltme, özgürlük alanını genişletme, geleceğini güvence altına alma amacı taşıdığına işaret ederek, 'Geçtiğimiz 15 yılda hamdolsun bu doğrultuda çok önemli mesafeler katettik. Şimdi çok daha büyük hedeflere yürüyoruz. 2011 yılında partimizin programına dercettiğimiz, bir süre sonra hükümetimiz aracılığıyla devletimizin resmi kalkınma programı haline getirdiğimiz 2023 hedefleri işte bu amaca yöneliktir. Türkiye'nin 2023 hedeflerine doğru ilerlemesinde en büyük katkının inşallah Karadeniz'den geleceğine inanıyorum.' dedi.

Trabzon'un, ticareti, sanayisi, sosyal yapısı ve beşeri zenginliğiyle bölgesine liderlik, ülkesine katkı yapma konusunda oldukça eskilere dayanan birikim sahibi bir şehir olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin en eski ticaret ve sanayi odasının İstanbul olduğuna, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının ise İstanbul'dan sadece 2 yıl sonra 1884'te kurulduğuna dikkati çekti.

- 'Türkiye'de ekonomi 1 ileriye gidiyorsa Trabzon'un 2, 3, 4 ileriye gitmesi lazım'

Mazinin önemli bir derinlik, önemli bir zenginlik olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi:

'Bu kadar eski ve önemli ticaret sanayi geçmişi olmasına karşın Trabzon nüfusunun 3'te 2'sinin tarım ve hayvancılıkla uğraşmasını doğrusu ben biraz manidar buluyorum. Böyle tarihi birikimi ve böyle önemli bir potansiyeli harekete geçirmekte zorlandığımıza göre burada bir sıkıntı var demektir. Şehrimizin geçtiğimiz yıl ihracatına bakıyorum 1 milyar 341 milyon dolar. Bu rakam Trabzon'a yakışır mı? Yakışmaz değil mi? Şimdi o zaman yakışanını yapmamız lazım. Hani bir işin aslından arta kalan kısmı manasında 'elinin kiri' derler ya, bu ihracat rakamı da Trabzon'un elinin kiri bile değildir. Biz Trabzon'dan çok daha fazlasını bekliyoruz. Türkiye'de ekonomi 1 ileriye gidiyorsa Trabzon'un 2, 3, 4 ileriye gitmesi lazım. Bunu bekliyoruz. Çünkü potansiyel buna müsait. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının taleplerine bakıyorum, endüstri bölgesi yatırım projesi istiyorsunuz, şehir ve üniversite hastanelerinin ikincisini istiyorsunuz, havalimanınızın genişletilmesini ve modernize edilmesini istiyorsunuz. Güney çevre yolunun eksik kısımlarının tamamlanmasını istiyorsunuz, turizm destinasyonlarının artırılmasını istiyorsunuz. Liste bu şekilde uzayıp gidiyor. Biz bunları yapmaya varız ama şimdi soruyorum; peki siz bu talepler karşılığında bize ne taahhüt ediyorsunuz?'

'El ele vererek, dayanışma halinde olarak bunu başaracağız.' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'İşte kısa bir süre önceydi, bir emiri Enerji Bakanımla aldık helikoptere, tam kar mevsimi, şöyle tüm bu dağları onunla dolaştık. 'Ya' dedi 'buralarda bir şey yapamaz mıyız?' Dedim 'Gel beraber yapalım işte. Kayak mayak tesisleri, ne istiyorsan yapalım, oteller, şu, bu yapalım.' Tabii lafını yaptık. İşin icraat safhası var, o ayrı. Temenni ederim, icraatı da olur çünkü bunlar bu işe müsait.' ifadesini kullandı.

- 'İhracatı 5 milyar dolara çıkarmayı taahhüt ediyor musunuz?'

İş adamlarına, 'İhracatı 5 milyar dolara çıkarmayı taahhüt ediyor musunuz?' diye soran Erdoğan, 'Şehrimizin 2,6 milyar dolarlık vergi gelirini 2-3 katına çıkarmayı taahhüt ediyor musunuz? Sosyal güvenlik sisteminde kayıtlı 187 bin çalışan sayısını katlayarak artırmayı taahhüt ediyor musunuz? Elbette devletten yatırım beklemek de hakkınızdır. Hem bunu yapacağız hem yatırımları yapacağız. Niye? Türkiye 81 vilayetiyle bir anda büyümek durumundadır, büyüyecek. Şehir olarak bölgemize ve ülkemize nasıl katkıda bulunduğumuza da bakmamız lazım. Türkiye yürürken Trabzon yerinde durursa olmaz, tam tersine, beraber koşmamız lazım.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Bir şarlatan için bu yakıştırmayı yapıyorlar'

Erdoğan, son 3 yıldır hem terör hem de ekonomide özellikle çok yoğun saldırı altında olunmasına rağmen Türkiye'yi yeni bir yükseliş trendine sokmayı başardıklarını ifade ederek, 'Terörle mücadelede çok iyi bir noktaya ulaştık. Bölücü terör örgütünü adeta eylem yapamaz hale getirdik. Tarihimizin en büyük ihaneti olan FETÖ'cülerin darbe girişimini milletimizle birlikte akamete uğrattık.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu:

'Bazen geliyorlar yanımıza, 'Benim oğlumun suçu yok, benim oğlum tertemiz, aldılar götürdüler, yok şöyledir, yok böyledir.' Oğlunun çevirdiği fırıldaklardan haberi yok. Hiç kimse kalkıp da 'Ben FETÖ'cüyüm, benim Pensilvanya'da bir tanrım var.' demiyor ki. Öyle inanmış. Ne diyor? 'Bize şah damarından daha yakın.' Böyle bir şey olabilir mi? Bize, Allah'tan başka şah damarından daha yakın olan bir güç yoktur. O bir şarlatan, ya bir şarlatan için bu yakıştırmayı yapıyorlar. Neler yaşadı bu ülke ya. 40 yıl buna hazırlandılar. 40 yıl dertleri neydi? Bu ülkeyi devirmekti, bu ülkeyi yıkmaktı ve bu ülkeyi ele geçirmekti ama Allah'a hamdolsun milletim çağrımıza anında cevabı verdi, döküldü caddelere, sokaklara, meydanlara bu ahlaksızlara, alçaklara ülkeyi teslim etmedi. F16'lardan yılmadı, tanklardan, toplardan yılmadı, ölümü korkuttu. Ölümün üzerine gitti. Şehadete inandı. Gerçi 250 şehidimiz oldu ama hamdolsun milletimiz de 80 milyonun oldu. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum ve 2193 gazimize de Rabbimden şifa diliyorum.'

- 'Suriye'de sahnelenmeye çalışılan terör devleti oyununu bozduk'

'Şimdi yeni birşey var daha var tabi nedir o üzerimize salınmaya çalışan DEAŞ'a da fırsat vermedik. Onunla da gerek yurt içi yurt dışında hamdolsun tüm güvenlik güçlerimiz çok ciddi bir mücadele veriyor.' diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

'Bunlar Müslüman falan değil İslam ile bunların alakası yok. Bunlar sadece İslam'ı istismar eden ne idüğü belirsizlerdir. Onlara da Allah'ın izniyle bu topraklarda fırsat vermeyeceğiz. Diğer terör örgütlerine de nefes aldırmıyoruz. Suriye'de sahnelenmeye çalışılan terör devleti oyununu bozduk. Irak'ta benzer çabalar var onları da bozmakta kararlıyız. Aynı şekilde ekonomik anlamda tüm göstergeler yükselişi, gelişmeyi, ileriye doğru gidişi gösteriyor. İyi yoldayız, iyi yoldasınız, daha iyi olacağız. Bu yılın ilk çeyreğinde elde ettiğimiz yüzde 5'lik büyüme oranını yıl sonuna kadar sürdüreceğimize inanıyorum. İhracatta geçen ay itibarıyla yıllık bazda 150 milyar doları geride bıraktık. İnşallah bunu daha da artıracağız. İstihdamda işsizliği tek haneli rakamlara getirdik. İşte TOBB'daki kardeşlerim de biliyor, orada bir çağrı yaptık ve bu çağrıyı yaptığımız andan itibaren 'en az 1 ama 1 yeterli değil.' dedik. 'Ne olur yani herkes yanına 3-5 tane daha kendi potansiyeline, kapasitesine göre eleman alsa.' dedik ve bu alınan elemanlarla birlikte bir anda hamdolsun 1 milyon 600 bine ulaştı ve şimdi tek haneli rakama işsizlik düştü, bu güzel bir gelişme.'

(Sürecek)

Kaynak: AA