ASEAN'ın Kuruluşunun 50. Yıl Dönümü

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız: 'Türkiye ve ASEAN ilişkileri siyasi olarak sorunsuz, ekonomik açıdan da hızlı şekilde gelişiyor. Eminim ki bu ortaklık, hem halklarımız hem Asya bölgesi hem de genel olarak bütün dünya açısından çok verimli olacak' Filipinler'in Ankara Büyükelçisi Sanchez: '50 yıl önce ASEAN, ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan bölgesel iş birliğini teşvik etmek, aynı zamanda adalet ve hukuk devleti ışığında bölgedeki güvenlik ve istikrarı sağlamak ve korumak amaçlarıyla kuruldu'

Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, 'Türkiye ve Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) ilişkileri siyasi olarak sorunsuz, ekonomik açıdan da hızlı şekilde gelişiyor. Eminim ki bu ortaklık hem halklarımız hem Asya bölgesi hem de genel olarak bütün dünya açısından çok verimli olacak.' ifadelerini kullandı.

ASEAN'ın kuruluşunun 50. yıl dönümü, Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Wardana'nın ev sahipliğinde elçilik rezidansında verilen davetle kutlandı.

Davete, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Anadolu Ajansı Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Mehmet Öztürk, AA Endonezya Editörü Dandy Koswaraputra, ASEAN üyesi ülkelerin büyükelçileri ile temsilcileri ve diyalog partneri ülkelerin büyükelçileri de katıldı.

Etkinlikte konuşan Yıldız, ASEAN'ın 50. kuruluş yıl dönümünü tebrik etti.

Türkiye'nin ASEAN'ın sektörel diyalog ortağı olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldız, kendisinin de tıpkı Osmanlı Devleti'nin yaptığı gibi Asya kökenlerini unutmadan Avrupa'da bir gelecek kurmak vizyonuyla yetiştiğini belirtti.

Yıldız, 'Türkiye ve ASEAN ilişkileri siyasi olarak sorunsuz, ekonomik açıdan da hızlı şekilde gelişiyor. Eminim ki bu ortaklık, hem halklarımız hem Asya bölgesi hem de genel olarak bütün dünya açısından çok verimli olacak.' diye konuştu.

Bakan Yardımcısı Yıldız, kapsamlı eylem planı ve gerekli temelleri oluşturarak ulaştığı bu ortaklık fırsatını iki tarafın da etkili şekilde kullanmasını temenni etti.

Türkiye'nin son yıllarda Asya, Afrika ve Latin Amerika gibi bölgelere açılım yaptığına dikkati çeken Yıldız, bu kapsamda yeni büyükelçilikler açıldığını, Türk Hava Yollarının (THY) seferler başlattığını ve ardından da Türk iş adamlarının bu bölgelere ilgisinin arttığını anlattı.

Bu çerçevede son olarak Laos'ta faaliyete geçirecekleri büyükelçilik ile Türkiye'nin temsil edilmediği ASEAN ülkesi kalmayacağını dile getiren Yıldız, Türkiye'de büyükelçiliği bulunmayan ASEAN ülkelerinin de temsilcilik açması temennisinde bulundu.

Filipinler'in Ankara Büyükelçisi ve ASEAN Ankara Komitesi (AAC) Maria Rowena Mendoza Sanchez de '50 yıl önce ASEAN, ekonomik, kültürel ve sosyal açıdan bölgesel iş birliğini teşvik etmek, aynı zamanda adalet ve hukuk devleti ışığında bölgedeki güvenlik ve istikrarı sağlamak ve korumak amaçlarıyla kuruldu.' ifadelerini kullandı.

O günden bu yana ASEAN'ın istişare, fikir ve iş birliği sayesinde en başarılı bölgesel kuruluşlardan biri haline geldiğinin altını çizen Sanchez, 'ASEAN eğer bütün bir ekonomi olsaydı, Çin ve Hindistan'ın ardından dünyada 3. en hızlı büyüyen ekonomi olurdu.' dedi.

Türkiye'nin ASEAN'ın sektörel diyalog ortağı olmasını tebrik eden Sanchez, Türkiye ile ASEAN ilişkilerinin her açıdan geliştirilmesi dileğinde bulundu.

ASEAN bayrağının, marşı eşliğinde göndere çekilmesiyle başlayan etkinlikte, daha sonra İstiklal Marşı okundu.

Yıldız ile büyükelçilerin, ASEAN ülkeleri bayrakları önünde el ele tutuşarak aile fotoğrafı çektirmesinin ardından Yıldız, büyükelçilerle ASEAN'ın 50. yıl dönümü pastasını kesti.

Davette konuklara ASEAN ülkelerinin geleneksel yemek ve tatlıları ikram edildi.
Kaynak: AA