Albino Deniz Kaplumbağa Yavrusu Korumaya Alındı

Caretta carettaların koruma altına alındığı ve yumurtlama için yuva yaptığı Dalyan’daki İztuzu sahilinde görev yapan gönüllüler, doğada yaşayabilme olasılığı milyonda bir olarak bilinen albino deniz kaplumbağası yavrusunu korumaya aldı Çok nadir rastlanan Albino deniz kaplumbağası yavrusunun İztuzu Plajı'nda ilk kez bulunuyor olması ise DEKAMER çalışanlarını heyecanlandırdı DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Kaska: 'Bu kaplumbağalar genelde yem oldukları için doğada yaşama şansı çok düşük. Koruma altına aldığımız Albino deniz kaplumbağası yavrusunda beslenme ve büyüme davranışlarını gözlemleyerek bir çalışma yapacağız'

DURMUŞ GENÇ - Caretta carettaların önemli üreme merkezlerinden olan Muğla'nın Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi'ndeki İztuzu Plajı'nda, gönüllüler tarafından bulanan Albino deniz kaplumbağası yavrusu koruma altına alındı.

Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezinde (DEKAMER) bulunan görevliler, yavru çıkışlarının devam ettiği gece saatlerinden sabaha kadar plajda yavruların güvenli bir şekilde denize ulaşması için çaba harcıyor.

Gönüller tarafından yürütülen çalışmalar sırasında, genelde çok nadir rastlanan ve milyonda bir yaşama ihtimali olduğu öğrenilen Albino deniz kaplumbağası yavrusu bulunarak merkeze getirilip korumaya alındı.

Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi (DEKAMER) Müdürü Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'albino' yani beyaz kaplumbağaların son derece nadir görüldüğüne dikkati çekti.

Normal olarak her bin iribaş deniz kaplumbağası yavrusundan sadece birinin hayatta kalabildiğini, Albino yavrularda ise bu oranın daha da düşük olduğunu belirten Kaska, 'Bu kaplumbağalar genelde yem oldukları için doğada yaşama şansı çok düşük. Koruma altına aldığımız Albino deniz kaplumbağası yavrusunda beslenme ve büyüme davranışlarını gözlemleyerek bir çalışma yapacağız. Kaplumbağayı gözlemlerimiz sonucunda biraz daha kuvvetlenip büyüyünce doğal ortamına bırakmayı planlıyoruz.' dedi.

Kaska, 1988 yılından beri deniz kaplumbağaları üzerine çalıştığını anlatarak, çift kafalı, tek gözlü ikiz, tek kollu gibi anormal, ölü, yavru çok gördüğünü ancak Albino canlı yavru ile ilk defa karşılaştıklarını kaydetti.

DEKAMER’de Proje Asistanı olarak görev yapan Ayfer Şirin ise tüm canlılarda olduğu gibi kaplumbağalarda da bazı anormallikler gözlenebildiğini belirterek, 'Bu albino özelliği doğada kolay yem olabilmesine neden olduğu için bu kaplumbağanın doğada yaşayabilme olasılığı milyonda bir olarak biliniyor. Bu yüzden gelişimini merkezimizde sağlamaya çalışıyoruz.' ifadesini kullandı.

Merkeze gelen ziyaretçilerden Emel Kıvrak da daha önce çok sayıda caretta caretta gördüğünü ancak ilk defa doğada yaşayabilme olasılığı milyonda bir olan bir kaplumbağa gördüğü için mutlu olduğunu söyledi.

Merkeze gelen yerli ve yabancı ziyaretçiler DEKAMER’deki bir su tankına alınarak gelişimi izlenen Albino deniz kaplumbağası ile yakından ilgilenerek fotoğraflarını çekti.
Kaynak: AA