TOBFED'den 'Yabancı Usta' Eleştirisi

TOBFED Teşkilatlanma Başkanı Balta: 'İstanbul'daki dolu yağışının ardından birçok şirket yurt dışından usta getirme kararı aldı. Milyonlarca işsiz gencimiz varken ithal işçi getirilmesi trajikomik'

Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Teşkilatlanma Başkanı Mesut Balta, İstanbul'daki dolu yağışının ardından birçok şirketin yurt dışından usta getirme kararı aldığını belirterek, bu durumu eleştirdi.

Balta, yaptığı yazılı açıklamada, kuruluşu için hazırlık yaptıkları TOBFED meslek okulları ile sektörün nitelikli eleman ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini ifade etti.

Otomotiv satış sonrası hizmetler sektöründe 120 bin KOBİ ve 500 bin çalışanları ile her geçen gün büyüdüklerini, büyümelerinin trafiğe çıkan araç sayısının artmasıyla doğru orantılı olduğunu aktaran Balta, şöyle devam etti:

'Bu büyük sektörün en büyük sorunu personel sıkıntısıdır. Maalesef meslek liselerimiz bu alandaki açığı kapatmada yetersiz kalıyor. Türkiye'nin 12 bölgesinde hazırlığını yaptığımız TOBFED meslek okullarımız ile sektörümüzün bu kanayan yarasına ilaç olmayı planlıyoruz. Genel Başkanımız Serkan Bakırtaş'ın bu konudaki çalışmaları ve gayreti tüm sektör üyelerimize muhteşem bir sinerji sağladı.'

Balta, İstanbul ve çevre illerde yaşanan dolu felaketi sonrası bir kez daha sektörde çok büyük bir personel açığı olduğunu gördüklerini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:

'TOBFED olarak Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı, İstihdamda Milli Seferberlik Projesi kapsamında bin 500'den fazla gencimizi öz kaynaklarımızla bugüne kadar eğiterek meslek sahibi yaptık. Hedefimiz 200 bin taze kanı sektörümüze kazandırmak. Pek çok KOBİ’miz personel bulamadığı için işletmesini kapattı. Pek çok yatırımcı, personel sıkıntısı yüzünden yeni yatırım yapamıyor. Biz bunu başardığımızda hem ülke ekonomisine hem de sektörümüze çok ciddi bir ivme kazandıracağız.'

- Yurt dışından usta getirme

Balta, İstanbul'daki dolu yağışının ardından birçok şirketin yurt dışından usta getirme kararı aldığını belirterek, 'Milyonlarca işsiz gencimiz varken ithal işçi getirilmesi trajikomik.' ifadelerini kullandı.

Pek çok işletmenin Bulgaristan, Yunanistan, İran, Brezilya gibi ülkelerden usta getirdiğini aktaran Balta, şunları kaydetti:

'Türkiye, kendi insan gücüyle her zaman kendi sorunlarını çözmüştür. Bu ustaların o ülkelerden getirilmesi, ulaşım, konaklama ve hizmet bedelleri tamamen milli sermaye kaybıdır. İnanıyorum ki yakın zamanda TOBFED İstihdam Projesi ile otomotiv satış sonrası tüm hizmetlerde olağanüstü durumlarda bile ülkemize yetebilecek istihdamı sağlayacağız.'

Mesut Balta, otomotive ilgi duyan çocukların meslek liselerine yönlendirilmesini isteyerek, sektörde kadınların da istihdam edilmesi gerektiğini ifade etti.
Kaynak: AA