Mevsimlik Tarım İşçileri Fındık Hasadından Memnun

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan: 'İlimize gelen yaklaşık 10 bin fındık işçisinin neredeyse tamamı iş buldu. Tarım işçileri geçen sezonki gibi mağdur olmadı'

Doğu ve Güneydoğu illerinden fındık toplamak için Ordu'ya gelen mevsimlik tarım işçileri için sezonun verimli geçtiği belirtildi.

Bölgede fındık hasat döneminin başlamasının ardından üreticiler tarafından tercih edilen işçiler günlük ortalama 60-70 lira kazanıyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temmuzun son haftasından itibaren Ordu'ya gelmeye başlayan mevsimlik tarım işçilerinin kendileri için hazırlanan konaklama yerlerine yerleştiklerini anımsattı.

Kente bu sezon 10 bine yakın fındık işçisinin geldiğini tahmin ettiklerini dile getiren Soydan, bölgeye gelen fındık işçilerinden işsiz kalanların sayısının yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

Soydan, hava sıcaklıklarından dolayı bölgede fındık hasadının genel anlamda başladığını belirterek, şöyle devam etti:

'Bilindiği üzere geçen sezon rekoltenin az olması nedeniyle ilimize gelen işçilerin bir bölümü siftah bile yapamadan geri dönmek durumunda kalmıştı ancak bu sezon böyle bir durum söz konusu değil. İlimize gelen yaklaşık 10 bin fındık işçisinin neredeyse tamamı iş buldu. Tarım işçileri geçen sezonki gibi mağdur olmadı. Bölgeye büyük umutlarla gelen işçilerin işsiz kalmamasına çok sevindik.'

Kente hala işçi gelmeye devam ettiğini kaydeden Soydan, bunların da iş bulabileceğine inandıklarını ifade etti.

Soydan, üreticilerin bahçelerini kendi imkanları ile toplamak yerine artık imece usulüyle toplatmayı tercih ettiğini belirterek, mevsimlik işçilerin ağustos sonuna kadar bölgede çalışacağını tahmin ettiklerini, bu kadar uzun süre çalışan işçilerin de Ordu'dan memnun ayrılacağını söyledi.

- Üreticilere 'emanet fındık' uyarısı

Arslan Soydan, fındık hasadını bitiren üreticilerin, ürünlerini pazara erken indirmemeleri ve emanete fındık bırakmamalarını istedi.

Geçmiş sezonlarda pazara erken fındık indirilmesinden dolayı fiyatların istenilen seviyeye çıkmadığını savunan Soydan, şunları kaydetti:

'Üreticilerimiz benzer tabloyla karşılaşmak istemiyorsa lütfen fındıklarını pazara erken indirmesin. Pazara indiren üreticimiz de ürününü emanete bırakmasın. Emanete bırakılan her fındık, fiyatın düşmesi anlamına geliyor. Eğer üreticimiz fındığını pazara indirmişse mutlaka onun parasını alsın. Emanet fındık serbest piyasa koşullarında arz ve talep dengesini bozuyor.'
Kaynak: AA