Manus Adası'nda İranlı Sığınmacı Ölü Bulundu

Avustralya’ya tekneyle ulaşmayı başaran ancak yakalanarak Manus Adası’ndaki gözaltı merkezine gönderilen İranlı bir sığınmacının ölü bulunduğu bildirildi.

Sydney Morning Herald gazetesinde yer alan habere göre, Avustralya yönetimindeki Manus Adası'ndaki Doğu Lorengau Mülteci Transit Merkezi'nde kalan ve ismi açıklanmayan İranlı bir erkek sığınmacı, merkez yakınlarındaki ormanlık alanda ölü bulundu.

Ülkeye tekneyle geldikten sonra gözaltı merkezine gönderilen sığınmacının ne zaman ve nasıl hayatını kaybettiği bilinmiyor.

Manus eyalet polis şefi müfettiş David Yapu, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Adada kalan İranlı sığınmacı ve gazeteci Behrouz Boochani, yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden İranlı sığınmacının uzun süredir akıl hastalığı geçmişi ve sıkıntısı bulunduğunu belirterek, 'Çok kötü bir durumdaydı. Uzun zamandır çok hastaydı ancak Avustralya kendisine tedavi imkanı vermedi.' ifadelerini kullandı.

Bu nedenle sığınmacının intihar olasılığı üzerinde de duruluyor.

- Tepkiler

Mülteci Hakları Savunucusu Doktorlar Grubu Başkanı Barri Phatarfod, ölümlerin önlenebilir trajedi olduğunu dile getirerek, 'Avustralya hükümeti, bu masum insanları korumak için harekete geçmeli.' şeklinde konuştu.

Avustralya Yeşiller Partisi göçmenlik sözcüsü Nick McKim de Manus ve Nauru'daki sığınmacı gözaltı merkezlerinin derhal 'tahliye edilmesi' çağrısında bulunarak, gözaltında tutulan herkesin Avustralya’ya getirilmesini istedi.

- Manus ve Nauru’da 7 sığınmacı öldü

Avustralya'nın, ülkeye teknelerle gelen sığınmacıları gönderdiği Nauru ve Manus gözaltı merkezlerinde 2014 yılından bu yana 7 kişi hayatını kaybetti.

Manus Adası gözaltı merkezinde çıkan olaylarda başına aldığı darbe ile ölen İranlı sığınmacı Reza Barati’nin ardından Omid Masoumali isimli sığınmacı Nauru’da Birleşmiş Milletler (BM) gözlemcilerinin gözü önünde kendini yakarak yaşamına son vermişti.

- Avustralya tekne ile gelenleri kabul etmiyor

Federal hükümet, Avustralya’ya tekneyle ulaşmayı başaranları, insan kaçakçılığını teşvik edeceği gerekçesi ile ülkeye kabul etmiyor. Bu kişilerin hiç bir zaman Avustralya’ya yerleşmesine izin verilmeyeceği belirtildi.

Sığınmacı istemeyen Başbakan Malcolm Turnbull ve Göç Bakanı Peter Dutton, üçüncü ülke seçeneği üzerinde duruyor.

Bölge ülkeleri ile yürütülen görüşmelerden sonuç alamayan hükümet, Kasım 2016'da Obama yönetimi ile bin 250 sığınmacıyı ABD'ye göndermek üzere anlaşmaya varmıştı ancak ABD'de başkanlık seçimini Donald Trump’ın kazanması üzerine anlaşmanın uygulanması zora girmiş, Trump konuyla ilgili, 'Şimdiye kadar gördüğüm en kötü anlaşma.'' ifadelerini kullanmıştı.

Halen yürürlükte olduğu belirtilen anlaşma uyarınca sığınmacıların ABD'ye naklinin mali yılın başlayacağı 1 Ekim sonrasında gerçekleşmesi öngörülüyor.

Öte yandan gözaltı merkezlerindeki yaklaşık 750 sığınmacının ise nereye yerleştirileceği belirsizliğini koruyor.

Kaynak: AA