Mali'de İnsan Hakları İhlallerinin Yaşandığı İddiası

BM, iddiaları araştırmak için soruşturma başlattı.

Mali'deki Birleşmiş Milletler İstikrar Misyonu (MINUSMA), ülkenin kuzeyinde insan hakları ihlallerin yaşanıp yaşanmadığını belirlemek amacıyla soruşturma açtı.

MINUSMA'dan yapılan yazılı açıklamada, ülkenin kuzeyinde son dönemde yeniden çatışmaya başlayan hükümet yanlısı Platform adlı hareket ile Azavad Hareketleri Koordinasyonu'nun (CMA) insan haklarını ihlal ettiğine yönelik iddiaların olduğu belirtildi.

Anefis kasabasında toplu mezarın bulunduğunun, çoğu çocuk çok sayıda kişinin kaçırıldığının ve birçok kişinin işkence gördüğünün iddialar arasında yer aldığı kaydedilen açıklamada, iddiaları araştırmak amacıyla soruşturma başlatıldığı ve ülkenin kuzeyine insan hakları uzmanlarından oluşan bir heyetin gönderildiği bildirildi.

Açıklamada ayrıca yapıcı bir diyalog sürecinin oluşturulabilmesi için barış anlaşmasına imza atan taraflar şiddet olaylarından uzak durmaya çağrıldı.

Mali'de 2012'de başlayan şiddet olaylarının sona ermesi amacıyla Cezayir'de 2015'te barış anlaşması imzalanmıştı ancak anlaşmaya katılan bazı gruplar, ülkenin kuzeyindeki bölgeleri kontrol edebilmek için zaman zaman birbirleriyle çatışmaya giriyor. Anlaşmaya imza atan gruplar arasında, hükümet yanlısı Platform hareketi ile CMA da yer alıyor.
Kaynak: AA