Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Etnik Çatışmalar

Ülkenin güneybatısında Pigme ve Bantu etnik grupları arasındaki çatışmada 55 kişi yaşamını yitirdi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin güney batısında etnik gruplar arasında çıkan çatışmada 55 kişi hayatını kaybettiği belirtildi.

Tanganyika bölgesinde faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunun yetkililerinden Rogatien Kitenge, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pigme etnik grubuna bağlı silahlı kişilerin, nüfusunun çoğunluğunu Bantu etnik grubunun oluşturduğu Lambukilela'ya saldırı düzenlediğini söyledi.

Kitenge, saldırının geçen hafta Bantuların, Pigmelerin yaşadığı bir kente saldırısına karşılık olarak yapıldığını kaydetti.

Olay yeri inceleme ekiplerinin bölgeye ulaştığını belirten Tanganyika Bölgesi Valisi Richard Kitangala, ölü ve yaralı sayısı hakkında bilgi vermedi.

Yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre ise Lambukilela kasabasında Pigme ve Bantu etnik grupları arasındaki çatışmada 55 kişi öldü.

Ülkenin güneyinde toprak sahibi olmayı hedefleyen Pigme ve Bantu etnik grupları arasında 2013'ten bu yana şiddetli çatışmalar yaşanıyor. En son şubat ayında imzalanan barış anlaşmasına karşın çatışmalar sürüyor. Geçen hafta Dubie ve Mutabi kentlerinde, iki etnik grup arasında yaşanan çatışmalarda 4 kişi hayatını kaybetmişti.

Orta Afrika'nın ilk sakinlerinden olan ve boyları 1 buçuk metreyi geçmeyen Pigmeler, Orta ve Batı Afrika'nın Atlas Okyanusu'na yakın ormanlık alanlarında yaşıyor. Belçika'dan bağımsızlığını 1960'ta ilan eden yaklaşık 68 milyon nüfuslu Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki 200'den fazla etnik grubun yüzde 80'i ise Bantulara mensup.

Sık sık etnik gruplar arasında çatışmaların görüldüğü ülkede, yaklaşık 50 bin Pigme bulunuyor.

Kaynak: AA