Japon Dışişleri Bakanı Kono Açıklaması ''Moskova İle İş Birliği Yapmaya Kararlıyız''

Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, Japonya’nın Moskova ile iş birliği yapmaya kararlı olduğunu doğruladı.

Japon Dışişleri Bakanı Kono Açıklaması ''Moskova İle İş Birliği Yapmaya Kararlıyız''
Japonya Dışişleri Bakanı Taro Kono, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Manila’da yaptığı görüşmede, Pekin ile Moskova arasında yapıcı diyalog kurma kararlılığını doğruladı. Kono toplantının başında, Başbakan Abe ve Başkan Putin gibi güçlü liderlerin önderliğinde devam eden yoğun politik diyaloğu görmekten mutluluk duyduğunu vurgulayarak mevkidaşı Lavrov’a, "Ben de sizinle yapıcı bir diyalog kurmaya kararlıyım" dedi.

Yeni atanan Japon dışişleri bakanı Kono, dedesinin Japonya ile Sovyetler Birliği arasındaki barış antlaşması müzakerelerine katıldığını kaydetti.

Kono, "Büyükbabam Japonya ve Sovyetler Birliği arasında barış antlaşması imzalamaya çabaladı ve muhtemelen Kremlin’i ziyaret eden ilk Japon oldu" diyerek babasının da Japon-Sovyet ve Japon-Rus ilişkilerinin geliştirilmesinde katkısının olduğunu belirtti.

Japon bakan, görevine başladıktan hemen sonra Rusya’nın en üst düzey diplomatıyla görüşme fırsatına sahip olduğuna sevindiğini ifade etti.

Öte yandan, Lavrov, Moskova’nın Tokyo’nun yeni dışişleri bakanının Rusya ile imzalanan anlaşmaları uygulamaya yönelik politikaya devam etmesini beklediğini söyledi.

Eski Japon Dış İşleri Bakanı Fumio Kishida ile çok verimli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Lavrov, Rusya Devlet Başkanı ve Japon Başbakanı tarafından yapılan anlaşmalar uyarınca iki ülke ilişkilerinin devamlılığını sağlayacaklarını umduğunu belirtti.

Kaynak: İHA