Hastalar, Sosyal Aktivitelerle Tedavi Oluyor

Elazığ’da, ruh sağlığı olan hastalar ve uyuşturucu ile alkol bağımlıları Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde çeşitli aktivitelerin desteğiyle tedavi ediliyor.

Hastalar, Sosyal Aktivitelerle Tedavi Oluyor
Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde tedavi gören hastalara ilaç tedavisini pekiştirmek amacıyla çeşitli aktiviteler uygulanıyor. Yaklaşık 4 yıldır hizmet veren Dr. Cumhur Hepgüvendik Aktivite Merkezinde hastalar ilgi alanlarına göre el işi, dikiş, nakış, resim, müzik, bilgisayar ve spor aktivitelerine yönlendiriliyor. Yapılan aktiviteler sonrasında ortaya çıkan ürünler stantlarda satılarak tekrar malzeme alımı ve hastaların yararına kullanıldığı aktarıldı.

9 aydır aktivite merkezinde resim öğretmenliği yapan Naime Karataş, "Genellikle hastalarımız, şizofreni, depresif, manik hastalarıdır. Hastalarımıza el sanatları, resim gibi faaliyetler vermekteyiz. Hastalarımız el işi ve resim yaptıkları zaman sakin ve dingin oluyor. Böylelikle hastalarımızın sanatsal yönleri değişiyor. Hastalarımız bir obje ile başladığı aktivitelerinde daha sonra kendilerini geliştiriyor. Aktivite ile el mekanizmaları, düşünmeleri, sanatsal yönlerinin ağır bastığını görüyoruz. Hastalarımızın normal insandan bir farkı yok. Biz aktivite merkezinde ilaçsız bir şekilde onların tedavilerine katkı olmasını sağlıyoruz" dedi.

Yaklaşık 7 yıldır Ruh Hastanesi ve Hastalıkları Hastanesinde çalıştığını belirten Beden Eğitimi Öğretmeni Ahmet Öztürk, "Aktivite merkezimiz SODES projesi kapsamında hastanemizde 2013 yılından beri faaliyet veriyor. Spor salonumuzda masa tenisi, dart, badminton, koşu bantlarımız ve bisikletlerimiz yer alıyor. Hastalarımız sabah 08:00 ile 16:00 arasında aktivite merkezinde bulunuyor. Bizim buradaki amacımız hastalarımızın sosyalleşmesine yardımcı olmak. Hastalarımız ilk geldiklerinde daha çok içe kapanıklar ve öz güvenleri yetersiz. Bizim amacımız aktivitelerle hastalarımızın, onlarında birşeyler yapabileceğini topluma kanıtlamayı sağlamak ve onların öz güvenlerini, zihinsel, fiziksel becerilerini artırmak" ifadelerini kullandı.

Dr. Cumhur Hepgüvendik Aktivite Merkezinin 2013 Aralık ayı itibari ile hizmet vermeye başladığını dile getiren Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Başhekim Yardımcısı Dr. Düzgün Şimşek, "Merkezimizde ergoterapist eşliğinde resim, müzik, halk oyunları eğitmenleri ile beraber faaliyetler yürütülmektedir. Bu faaliyetler sonucunda ortaya çıkan ürünler belli dönemlerde stantlar açılarak satışa sunulmaktadır. Elde edilen gelirler merkezin finansında ve hastaların yararına fayda sağlamaktadır. Merkezimizin hedefi kronik ruhsal bozukluğu olan bireylerin sadece farmakoterapi ile değil aktivitelerle düzelmesine yardımcı olmaktır" diye kaydetti.

Kaynak: İHA