Eski EDOK Komutanlarına İlişkin Davada Yargılama Başladı

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin eski EDOK komutanlarına hakkındaki davada yargılama süreci başladı.

Eski EDOK Komutanlarına İlişkin Davada Yargılama Başladı
Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine ilişkin, aralarında eski Kara Kuvvetleri Komutanlığı (KKK) Eğitim ve Doktrin Komutanlığı (EDOK) Muharebe ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil’in de bulunduğu 7 sanığın yargılanmasına başlandı. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıkların yanı sıra taraf avukatları da hazır bulundu.

Eski Korgeneral İyidil, tutuklu bulunduğu Kırıkkale F Tipi Cezaevinden, sanık eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit ise İzmir 2 Nolu F Tipi Cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden duruşmaya katıldı.

Sanıkların savunmalarına geçilmeden önce sanık İyidil’in avukatı Abdullah Kaya, müvekkilinin huzurda savunma yapması için mahkeme salonunda hazır edilmesini talep etti. Mahkeme heyeti ise İyidil’in yarınki duruşmada hazır bulunmasına karar verdi.

Taleplerin ardından sanıkların ifadelerine geçildi. İlk ifadesi dinlenen ise EDOK Muharebe Geliştirme Başkanı eski tuğgeneral Mehmet Topçu oldu. Topçu, 15 Temmuz günü bir yakının düğününde olduğunu ifade ederek, uçuş gerçekleştiren uçaklara ilişkin, “Külliye’yi koruduğuna yordum” dedi.

O gece darbe olacağını bilmediğini savunan Topçu, şu ifadelere yer verdi:

“Darbe olacağını bilmiyordum. Bilseydim Merkez Ordu Evi’nde çocuklarımı bırakmazdım. Emniyetli bir yere ya da Batıkent’te bulunan evime götürürdüm.”

TOPÇU: “MEHMET PARTİGÖÇ’TEN EMİR ALACAK ADAM DEĞİLİM”

Topçu, suç gecesi kendisine sıkıyönetime ilişkin birtakım kağıtların verildiğini altında ise Mehmet Partigöç’ün imzasının bulunduğunu belirterek, “‘Mehmet Partigöç’ten emir alacak adam değilim’ diyerek, geri uzattım” değerlendirmesinde bulundu.

Suç tarihinde KKK EDOK Okullar Komutanı olan eski korgeneral Abdullah Barutcu ise ifadesinde darbeciler ve FETÖ’cüler ile bir bağının bulunmadığını olay gecesi tümen dışına çıkmadığını söyledi.

Barutcu, olay gecesi Zekai Aksakallı’yı aradığını kaydederek, “Ne olup bittiğini sorduğumda bana ‘beni düğünde kaçırmaya çalıştılar’” dedi.

Ayrıca ifadesi dinlenen Barutcu, EDOK Okullar Komutanlığı görevine getirildiği zaman 3 bin öğrencinin güvenlik soruşturulması için MİT’e gönderdiğini ifade etti.

Darbecilerin hazırladıkları atama listesi için ise “Darbecilerin yazmış olduğu görev, şahsım için hiç bir şey ifade etmemektedir” açıklamasında bulundu. Barutcu, “Darbecilerin 16 yaşındaki çocuklardan medet umacak kadar alçalabilecekleri kimin aklına gelirdi. Aklı başında olan hiçbir insanın darbeye teşebbüs etmemesi gerekirdi” ifadelerini kullandı.

(Benan Özben /İHA)
Kaynak: İHA