BTK Başkanı Sayan Açıklaması

'Alan adları yönetiminde önümüzdeki aylarda çok daha etkin bir şekilde iş birliğinin gerek ODTÜ gerek BTK gerekse Ulaştırma Bakanlığınca olacağını ümit ediyor, bunun için çalışmalarımıza son hızla devam ettiğimizi bildirmek istiyorum'.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 'Alan adları yönetiminde önümüzdeki aylarda çok daha etkin bir şekilde iş birliğinin gerek ODTÜ gerek BTK gerekse Ulaştırma Bakanlığınca olacağını ümit ediyor, bunun için çalışmalarımıza son hızla devam ettiğimizi bildirmek istiyorum.' dedi.

İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) tarafından organize edilen 'Orta Doğu ve Çevre Ülkeleri İnternet Yönetişimi Okulu' eğitim programı, Nic.tr ('.tr' Alan Adları) Yönetimi ev sahipliğinde ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde başladı.BTK Başkanı Sayan, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin internet yönetişimine olan ilgisi ve katkısının her geçen gün arttığını ifade etti.

İnternet kaynaklarından olan alan adlarının yönetimini, internet yönetişimi çerçevesinde, kamu menfaatleri doğrultusunda yapmanın öncelikli hedefleri olduğunu belirten Sayan, şöyle konuştu:

'Alan adları yönetiminde inşallah önümüzdeki aylarda çok daha etkin bir şekilde iş birliğinin gerek ODTÜ gerek BTK gerekse Ulaştırma Bakanlığınca olacağını ümit ediyor, bunun için çalışmalarımıza son hızla devam ettiğimizi bildirmek istiyorum. ODTÜ ile birlikte alan adları sektörümüzü daha da iyiye taşıma ortak gayesi içerisinde çalışmalarımıza devam ettiğimizi bildirmek istiyorum.'

Sayan, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında elektronik haberleşme sektörü alt yapısının ilk hedef alınan yerler arasında olduğunu hatırlatarak alınan önlem ve tedbirler sayesinde bu saldırıların en az zararla atlatıldığını aktardı.

Türkiye'de bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün her yıl hızla ilerlediğine işaret eden Sayan, geniş bant internet abone sayısının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24,3 arttığını ve yüzde 94,9 penetrasyon oranına karşılık gelen 75,7 milyon mobil abone olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin 1 Nisan 2016'da 4,5 G ile yüksek hızlı internet kullanımına geçtiğine dikkati çeken Sayan, bu yılın mart ayı sonu itibarıyla Türkiye'nin toplam internet kullanıcı sayısı açısından dünyada ilk 20 ülke içerisinde yer aldığını vurguladı.

- 'Siber güvenlik en fazla tartışılacak konulardan'

Türkiye'de sürekli gelişen endüstrisi ve kullanıcıları için internetin hızlı ve kesintisiz olması kadar güvenliğinin de büyük önem taşıdığını ifade eden Sayan, siber güvenlik kavramının gelecek yıllarda en fazla tartışılacak konulardan olduğunu dile getirdi.

Sayan, internetin kalkınmada, sürdürülebilir büyümede ve inovasyonda önemli katkılar sağladığına belirterek 'Orta Doğu ve Çevre Ülkeleri İnternet Yönetişimi Okulu' eğitim programının bu tartışmalara önemli katkılar sağlayacağını düşündüğünü kaydetti.

Programa ICANN İstanbul Bölge Ofisi Genel Müdürü David Olive ve ODTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meliha Altunışık da katıldı.

İnternetin yönetim süreçleriyle ilgili kapsamlı ve yapısal bilgiler sunmak ve Orta Doğu ülkelerinin internet yönetiminde daha etkin rol almasını sağlamak amacıyla düzenlenen programa, Mısır, İran, Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan, Afganistan, Irak, Tunus, Somali, Libya ve Pakistan'dan temsilciler katılacak.

11 Ağustos'a kadar devam edecek programda, Türkiye'deki eğitimciler de internet yönetimi ile ilgili eğitimler verecek.
Kaynak: AA