Avustralya Ve AB Arasında Çerçeve Anlaşması İmzalandı

Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, AB ile iş birliğini öngören çerçeve anlaşması imzaladıklarını bildirdi.

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği Dışişleri Bakanları Zirvesi için Filipinler'de bulunan Bishop, Dışişleri Bakanlığının resmi sayfasından yayımladığı yazılı açıklamada, ülkesi ile AB arasında çerçeve anlaşması imzalandığını belirtti.

Anlaşmayı AB Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile imzaladıklarını kaydeden Bishop, 'Anlaşmanın imzalanması, Avustralya ile AB arasında yeni bir stratejik iş birliği döneminin başlangıcına işaret ediyor.' ifadelerini kullandı.

Avustralya ve AB'nin 'doğal ortak' olduğuna işaret eden Bishop, 'Ortak değerleri ve kültürel mirasları paylaşıyoruz, serbest ve açık pazarlar üzerinde çalışıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Anlaşmanın, dış politika, güvenlik, sürdürülebilir kalkınma, iklim değişikliği, ekonomik ve ticari konulardaki zorlukların üstesinden gelmek için Avustralya ile AB arasındaki iş birliğini geliştireceğini belirten Bishop, açıklamasında 'Bu, devlet, iş dünyası ve sivil toplumdaki liderler arasındaki yakın bağları teşvik edecektir.' ifadelerine yer verdi.

Mogherini ise Avustralya ve AB'nin coğrafi açıdan birbirlerine çok uzak ancak aynı düşünceye sahip ortaklar olduğunu kaydetti.

Anlaşmanın 'karşılıklı fırsat ortaklığı' olduğunu belirten Mogherini, 'Alışverişi kolaylaştırmak, ticaret ve bilgi paylaşımını sağlamak için insanlarımızı birbirine daha yakın hale getirmeye çalışıyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

Anlaşma, Avustralya ile AB arasında gelecekteki katılımı yönlendirecek ve kapsamlı, yüksek kaliteli bir serbest ticaret anlaşması için müzakerelerin başlatılması yönündeki çalışmaları tamamlayacak.

Kaynak: AA