Balıkesir'de 'Sirke Şenliği'

Gömeç ilçesindeki bir üretici firma, sirke üretiminde bölgenin adını duyurabilmek için ilk kez 'Sirke Şenliği' gerçekleştirdi.

İlçeye bağlı Karaağaç Mahallesinde bulunan zeytinyağı fabrikası, butik otel ve sirke üretimhanesi bahçesinde gerçekleştirilen şenliğe, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Gömeç Kaymakam Vekili ve Havran Kaymakamı Ahmet Türköz, Gömeç Belediye Başkanı Kazım Arslan, Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, sirke uzmanları ve davetliler katıldı.

Şenlikte, Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, sirke uzmanı ve kitap editörü Nihal Doğan, Makroekonomist Jean Zignani panel gerçekleştirdi.

Katılımcıların sorularını yanıtlayan panelistler, sirkenin faydalarını anlatarak doğal yöntemlerle üretilmiş sirkelerin tüketilmesi gerektiğini vurguladı.

Probiyotiklerin faydalarından bahseden Aktaş, şunları söyledi:

'Probiyotikler insan sağlığı açısından çok önemlidir. Tuzlu gıdaların içinde bile şeker vardır. Diyabet hastalığı çok önemli. Bu hastalık çok hızlı artıyor. Ülkemizde 30 milyonun üzerinde diyabet hastası var. Sağlığınızı korumak sizin elinizde. Vücudumuzda ortalama 350 metrekare bağırsak var. Probiyotikler bağırsaklarımız için çok önemli. Vücudumuzu oluşturan yaklaşık 10 trilyon hücre var ve bunun 10 katı da bağırsaklarımızda probiyotik var. Yani bağırsaklarımızda 100 trilyon probiyotik bulunuyor. Bu bizim iç savunma duvarımız.'

Makroekonomist Jean Zignani de fabrikasyon üretim sirkelerin 24 saatte hazır hale getirildiğini ve içerisinde sadece asitik asit barındığına dikkat çekti.

Eski metotlarla üretilen sirkelerin fıçılarda en az 3-4 ay bekletildiğini aktaran Zignani, şöye devam etti:

'Bazen 3-4 yıl ve hatta 40 yıla kadar bekletilen sirkeler de vardır. İçinde de bol bol faydalı mikroorganizmalar barındırıyor. Gerçek sirke böyle oluyor. Oksidasyon yaşanan bu fıçılarda gerçek sirke oluşuyor. Tahta fıçıda bekletildiğinde, bakteriler lifler üretiyor ve antioksidan özelliği de oluyor. Biz buna sirkenin anası diyoruz. Şeffaf süngerimsi bir yapıda oluyor. Filtre yapılmadan tüketildiğinde lifler vücudumuza da geçiyor. Bu da sirkenin ikinci faydasıdır.'

Panelin ardından protokol mensupları tarafından panelistlere teşekkür plaketleri verildi ve halk oyunları gösterileri sunuldu.

Daha sonra Nihal Doğan elma sirkesi yaparak imalat aşamasındaki püf noktalarını katılımcılara anlattı. Şenlik, sirke imalathanesinin gezilmesiyle son buldu.

Kaynak: AA