Bakan Arslan: Atatürk Havalimanı fuar alanı olacak

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Atatürk Havalimanı'na fuar alanı yapılacağını hiçbir zaman imara açılıp, konut alanı olmayacağını açıkladı.

Bakan Arslan: Atatürk Havalimanı fuar alanı olacak
Bakan Arslan: Atatürk Havalimanı fuar alanı olacak
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan katıldığı bir televizyon programında yeni havalimanı çalışmalarıyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, 3. havalimanının hizmete girmesinin ardından Atatürk Havalimanı'nın İstanbul'a nefes aldıracak bir alan olarak düzenleneceğini belirterek, 'Herhangi bir şekilde imara açılıp alışveriş merkezi ve konut yapılması söz konusu değil' dedi. Bakan Arslan, Atatürk Havalimanı terminallerinin fuar alanı olarak hizmet vermeye devam edeceğini açıkladı.

Bakan Arslan, Atatürk Havalimanı ile ilgili olarak şöyle konuştu;

'İki havalimanının aynı anda kullanma imkanı yok. İkisi de aynı hava koridorunu kullanıyor. Buranın kesinlikle yapılaşmaya açılmamasını istiyoruz. İstanbul'a nefes aldıracak bir alan olarak düzenlenmesi gerekiyor. Küçük uçakların iniş yapabileceği bir alan olarak kullanılacağı gibi, çok sayıda terminal var burada bunların da fuar alanı olarak hizmet etmesini istiyoruz. Herhangi bir şekilde imara açılıp alışveriş merkezi ve konut yapılması söz konusu değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın da sayın başbakanımızın da talimatları bu yönde'

'DENİZE YAPILACAK İKİNCİ HAVALİMANI RİZE-ARTVİN OLACAK'

Yeni açılacak ve yapılması planlanan havalimanları ile ilgili olarak da konuşan Arslan, şu açıklamalarda bulundu:

'Şuan Adana Mersin Osmaniye ortak hizmet edecek Çukurova merkezde yer alan havalimanını yapıyoruz. 2018'de bitmesini planlıyoruz. Rize ve Artvin bölgesine, Ordu Giresun Havalimanı şeklinde yapmak istiyoruz. İkinci denize yapılan havalimanı Rize Artvin olacak, çalışmaları devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımız da orada, ziyaret edecek bugün. Bitiş tarihi olarak 2021 yılı tahmin edilmek üzere 2020 yılını hedefliyoruz. Yozgat Havalimanını inşaallah bitireceğiz. Karaman'ı yapacağız. Daha sonra Bayburt ve Gümüşhane'ye hizmet edecek bir havalimanı olacak, ihalesini düzenleyeceğiz. Tokat Havalimanı için yeni bir havalimanı yapacağız. Bu sene içerisinde onun da çalışmalarını yapacağız'

ANKARA'DAN UÇUŞ NOKTALARI

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Ankara'daki uçuşlar ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

'iki pist var ama iki pist aynı anda kullanılamıyor. üçüncü bir pist yapıyoruz. Tamamen yolculuk taleplerine bağlı bir şekilde, Ankara'dan aslında dış bağlantılı uçuşlara bakıyorlar. Arz talep dengesine göre, Ankara üzerinden başka yerlere uçma isteğine bağlıdır. Talebe bağlı olarak birçok yere uçuş var, her yere uçuş olması şuan mümkün değil. Bununla alakalı da çalışmalar olacaktır yine'

MİLLİ VE YERLİ E-POSTA SİSTEMİ

Bakan Arslan, yeni projeler ile ilgili olarak da 'Milli ve yerli e-posta sistemini geliştiriyoruz. 2018 yılı sonunda milli e-posta sistemine geçiyoruz' dedi.

'YAKLAŞIK 17 MİLYAR TL YILLIK TASARRUF SAĞLIYORUZ'

'Çevre sadece çevreciyim diyenlerin değil hepimizin geleceği, bizleri doğrudan ilgilendiren konu. Biz gerek Yavuz Sultan Selim Köprüsü, gerek 3. Havalimanı kaynaklı olarak ağaçların yerini değiştirmek zorunda kaldık fakat yaklaşık 20 kat ağaç diktik. Eski yerlerine değil, Anadolu'nun herhangi bir yerine ağaç dikiyorsunuz diyorlar. Geleceğe de bunları taşıyacak şekilde, kat kat fazlasını aynı yerlere dikiyoruz.

Biz gerek şuan yapğtığımız otoyollari, havalimanları marifetiyle yolculuk süresini katarak 283 milyon saati bir yılda kazanıyoruz. Bunun yıllık parasal değeri 10.5 milyar lira. Yine yıllık akaryakıt tasarrufu 1 milyon 600 bin ton. Seyahatleri kolaylaştırarak, zaman tasarrufu sağlayarak bunun da yıllık parasal değeri 6 milyar TL. Yaklaşık 17 milyar TL yıllık tasarruf sağlıyoruz. Yaptığımız en önemli şey, yılda 3 milyon 260 bin ton sera gazı salımını azaltıyoruz. Bu çevreye verilebilecek zararın azaltılması anlamına geliyor. Biz de vatandaşlarımız kadar çevrecilik konusunda hassasız.

3. Havalimanı'nda CEO'dan sonraki üçüncü adam sadece havalimanının çevrecilik araştırmalarını yapan sorumludur. Sürdürülebilirlik sertifikasına başvuran sayılı çevreci havalimanı olacak. Projede çalışan kuş gözlemcileri bile var.
Avrasya Tüneli ile de benzer serzenişler vardı. Yine Avrasya çevreciliği bakımından ödül aldı. Sera gazı salımını azaltıyor. Bütün projelerde bu hassasiyeti gözetiyoruz.

Gayrettepe'den yeni havalimanına olan inşaatımız devam ediyoruz. Metro yapmış olacağız, yaklaşık 34 km kesintisiz hat olacak. Özellikle yapacağımız 3 katlı tünelle de entegre olacak. Yaklaşık ulaşım süresi 20 dk olacak ve devamında da yetinmeyip, Halkalı'ya kadar uzatacağız. Halkalı'da da Marmaray dahil Halkalı Toplu Konut sistemiyle de entegre olacak.

Gayrettepe'den yeni havalimanına gidecek yolcular belli bir süre içerisinde birkaç tane taşımayı da kullansa insanlar yine bir bilet kullanıyorlar. Çok daha indirimli ve ucuz yolculuk kullanacak vatandaşlarımız'

'3 MİLYAR DOLAR MALİYETİ OLACAK'

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, İncirli ve Söğütlüçeşme arasında yapımı planlanan yeni raylı sistem ile ilgili şu detayları paylaştı:

'Yaptığımzı tüm projeler birbirini tamamlıyoruz. İBB'nin bizimle birlikte yaptığı hedef kilometre bin kilometre. İstanbul'un neresinden çıkarsanız çıkın tek bir aktarmayla İstanbul'un herhangi bir yerine çıkabiliyor. İstanbul'da insanlarımız görüyor. Deniz dibi sondajlar yapıyorlar. İncirli'den başlayarak Söğütlüçeşme'ye kadar gidecek olan 3 katlı büyük İstanbul tünelinden bahsediyorum. Sadece Boğazda günde 2.4 milyon insan seyahat ediyor. Raylı sistemle bağlamak çok önemli. 31 kilometrelik bir raylı sistem düşünüyoruz, 14 tane istasyonu olacak. 10 raylı sistemle de entegre olacak. Sondajlar yapılıyor. Önümüzdeki yıl ihaleye çıkınca 2023 yılına kalmadan insanların hizmetine sunacağız. Hasdal'dan başlayarak boğazın altından iki tünelle buluşacak. 2 buçuk, 3 milyar dolar maliyeti olacak'