TİKA'dan Meksikalı Bal Üreticilerine Koruyucu Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Meksika’da kırsal kesimlerde arıcılık faaliyetleri ile uğraşan 58 aileye koruyucu ekipman malzemesi desteğinde bulunuldu.

TİKA'dan Meksikalı Bal Üreticilerine Koruyucu Ekipman Desteği
32 federal eyaletten oluşan Meksika’da 20 milyonun üzerinde nüfusu ile en kalabalık şehir olan başkent Meksiko, batı yarımküredeki en büyük metropol olma özelliğini taşıyor. Kendi içinde 16 beldeye ayrılmış olan Meksiko’da arıcılık faaliyetleri Xochimilco, Milpa Altan, Tlahuac bölgeleri başta olmak üzere sekiz beldede yoğun olarak yapılıyor. Arıcılığın bu bölgelerde yoğunlaşmasının sebebi kentselleşme oranının düşük ve yeşil alanların korunmuş olmasından kaynaklanıyor. Meksika Tarım, Hayvancılık, Kırsal Kalkınma, Balıkçılık ve Gıda Bakanlığı, ülke genelinde bal üretimini teşvik ederken mevcut üretim, hasat, işleme ve pazarlama süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor. Son 5 yıl içerisinde Meksika’da bal üretimine yönelik verilen destekler üretim kapasitesini arttırırken, 2016 yılında toplam 61 bin 881 ton bal üretimi gerçekleştirildi.

Bu rakam Meksika’yı dünyanın en büyük 6. bal üreticisi konumuna getirdi. Ülke genelinde yaklaşık 42 bin aile arıcılık ile uğraşıyor ve toplam 1,9 milyon arı kovanı bulunuyor.

TİKA tarafından Meksiko şehrinin Tlalpan, Xochimilco ve Tlahuac ilçelerinin kırsal kesimlerinde arıcılık faaliyetleri ile uğraşan ailelere koruyucu ekipman temini konusunda destek verildi.

Bahse konu proje ile arıcılık faaliyeti ile uğraşan toplam 58 ailenin geçim kaynaklarının kuvvetlendirilmesi konusunda önemli bir destek sağlandı. TİKA tarafından temin edilen koruyucu ekipmanların teslim törenine Meksiko Eyaleti Topluluklar İçin Kırsal Kalkınma ve Eşitlik (SEDEREC) Sorumlu Bakanı Rosa Icela Rodrigues Velazquez, SEDEREC Kırsal Kalkınma Genel Direktörü Adriana Contreras Vera, TİKA Meksika Program Koordinatörü Muhammed Ünal, proje kapsamında görev yapan yetkililer ile küçük ölçekli bal üreticileri katıldı.

Törende konuşan Bakan Rodrigues, kırsal kesimde yaşayan küçük ölçekli bal üreticilerinin profesyonel manada çalışabilmelerine imkan sağlayan projenin önemli olduğunu vurgulayarak, TİKA’ya teşekkürlerini iletti.

TİKA Meksika Program Koordinatörü Muhammed Ünal da Meksika’nın tarımsal yönden zengin bir ülke olduğunu ve bu zenginliğin ülkede istihdam oluşturulmasında kullanılmasına yönelik projelere önem verdiklerini ifade etti.

Arıcılık faaliyetinin toprağa bağımlı olmayan en ucuz ve kolay istihdam oluşturan tarımsal faaliyet olması açısından önemli olduğunu belirten Ünal, TİKA tarafından verilen destek ile kırsal kesimde yaşayan ailelerin ekonomik olarak güçlendirilmesinin hedeflendiğini dile getirdi.
Kaynak: İHA