Olba Antik Kenti'nden Kazı Çalışmaları Sürüyor

İçel’in Silifke ilçesinde bulunan ve Türkiye’nin önemli arkeolojik keşif alanlarından olan Olba Antik Kenti’nde sezon kazıları sürüyor.

Olba Antik Kenti'nden Kazı Çalışmaları Sürüyor
İçel’in Silifke ilçesinde bulunan Olba Antik Kenti’ndeki kazılar, Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erten başkanlığında Gazi Üniversitesi ile İçel Üniversitesi doktora, yüksek lisans ve lisans öğrencilerinden oluşan 20 kişilik ekiple sürdürülüyor. İçel Büyükşehir Belediyesinin 3 yılda 60 bin TL destek verdiği kazılarda ortaya çıkarılan mimari eserlerin görsel belgelemeleri ile ön temizlikleri ve bakımı yapılıyor. Dağlık Kilikya olarak adlandırılan bölgenin önemli bir merkezi olan Olba Antik Kenti’nin tarihine ışık tutmak amacıyla 2001 yılında yüzey araştırmaları ile başlayan ve 2010 yılında arkeolojik kazı çalışmalarına dönüşen çalışmalar, Roma dönemi tiyatrosunda, Hıristiyanlık dönemine ait manastırda ve kentin akropolisinde devam ediyor. Geçtiğimiz yıllarda bulunan MS 2. yüzyıl sonu, 3. yüzyıl başlarına ait Roma mozaiği, Silifke Müzesi’ne kaldırıldı ve sergilenmeyi bekliyor.

Uzuncaburç beldesinin doğusunda bulunan Olba Antik Kenti’nde 2017 yılı yaz döneminde başlayan arkeolojik kazıları inceleyen İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, görevlilerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Başkan Kocamaz, “İçel’in turizm hayatına, kültürel değerlerine yeni değerler katmak istiyoruz” dedi.

Kocamaz, verilen desteğin devam edeceğini belirterek, “Bu bölgede 8 ayrı yerde kazı çalışmalarımız devam ediyor. Müze müdürümüz, kazı başkanımız ve kazı heyetimiz burada. Bu bölge tarihte çok önemli bir yerleşim birimiydi. Bunların kalıntılarını hep birlikte gün yüzüne çıkaracağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu tür yerler çok fazla ilgi görüyor. İlgi görürken de bölgede yaşayan insanların günlük hayatına da bazen engeller çıkarabiliyor. Ama devletimiz büyük devlet, güçlü devlet. İnşallah bu konuyu bakanlık yetkilileri ile görüşüp en kısa sürede çözmek istiyoruz” diye konuştu.



“Arkeolojik kazılar için ilk defa yerel yönetimden böyle bir destek aldık”

İçel Büyükşehir Belediyesinin kazı çalışmalarına verdiği desteğin önemine değinen Kazı Başkanı Prof. Dr. Emel Erten ise, “Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, göreve geldiği tarihten itibaren kazılara destek vermekte. Kendisine çok teşekkür ediyoruz. Çünkü yerel yönetimlerden ilk defa böyle bir destek aldık. Bu sadece İçel ve bölge arkeolojisi değil aynı zamanda ülkemizin tarihinin, kültürünün aydınlatılması açısından çok değerli bir destek. Yardımlarının her kuruşunun bizim için çok kıymetli olduğunu, çok önemli işlerimizi bu sayede hallettiğimizi belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Silifke Müzesi Müdürü Nilgün Yılmazer de bölgedeki kazılara ve yüzey araştırmalarına verdiği destekten dolayı Başkan Kocamaz’a teşekkür ederek, bu sayede bölgede çok güzel çalışmaların yapılacağına inandığını söyledi.

Kaynak: İHA