Venezuela'da Gözaltındaki Muhalif Lider Yine Ev Hapsinde

Sosyal medyada hükümet karşıtı paylaşımlar yaparak ev hapsi şartlarını ihlal etmekten gözaltına alınan Ledezma, tekrar ev hapsine gönderildi Savcılık, seçime hile karıştırıldığı iddiasıyla kurucu meclisin bugünkü açılışının askıya alınmasını istedi Vatikan, Venezuela hükümetine, kurucu meclisin oluşturulmasını askıya alma çağrısında bulundu.

Venezuela'da kurucu meclis temsilcilerinin belirlenmesine yönelik seçim karşıtı ifadeler kullandığı gerekçesiyle ev hapsindeyken gözaltına alınan eski Caracas Belediye Başkanı Antonio Ledezma, yeniden ev hapsine gönderildi.

Ledezma'nın eşi Mitzy Capriles de Ledezma, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, gözaltındaki eşinin eve döndüğünü kaydetti.

Ledezma, 'Birkaç dakika önce Antonio, Sebin (istihbarat teşkilatı) tarafından beklenmedik şekilde eve getirildi. Venezuela halkına ve uluslararası topluma ilgisi ve dayanışması için teşekkür ederiz.' ifadesini kullandı.

Eski belediye başkanı Ledezma, anayasanın yeniden yazılması için oluşturulacak kurucu meclisin üyelerini belirlemek üzere yapılan seçim hakkında 'hükümet karşıtı propaganda mesajları göndererek ev hapsi şartlarını ihlal ettiği' gerekçesiyle salı günü gözaltına alınmıştı.

Bu arada Ledezma ile aynı gün gözaltına alınan muhalefet lideri Leopoldo Lopez'in durumu belirsizliğini koruyor.

- Muhalefetten protesto, Vatikan'dan çağrı

BBC'nin haberine göre, kurucu meclisin bugün toplanarak yemin etmesi bekleniyor.

Muhalifler ise büyük çapta protestolar düzenleyeceklerini duyurdu.

Savcılık da seçime hile karıştırıldığı iddiasıyla kurucu meclisin bugünkü açılışının askıya alınmasını istedi.

Öte yandan Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, dünya çapındaki inananları Venezuela ve halkı için dua etmeye çağırdı.

Vatikan yönetimi tarafından yapılan açıklamada, Venezuela hükümetine, kurucu meclisin kurulmasını 'engelleme ya da askıya alma' çağrısında bulunuldu.

Venezuela'daki siyasi krizin kötüleşmesinden ve hükümet karşıtı gösterilerde çıkan çatışmalarda ölenlerin ve tutuklananların sayısının artmasından derin endişe duyulduğu ifade edilen açıklamada, Franciscus'un, krizin insani, toplumsal, politik, ekonomik ve manevi yansımalarını yakından takip ettiği belirtildi.

Venezuela hükümetine anayasayı revize etme girişimlerinden, güvenlik güçlerine de protesto gösterilerinde aşırı güç kullanmaktan kaçınma çağrısı yapılan açıklamada, hükümet başta olmak üzere tüm siyasi aktörlerden, Venezuela anayasası ile insan hakları ve temel özgürlüklere mutlak saygı gösterilmesi istendi.

Yeni meclis, anayasayı yeniden yazma yetkisine sahip olacak ve muhaliflerin kontrolündeki kongre kararlarını geçersiz kılabilecek.

Venezuela Ulusal Seçim Konseyinden pazartesi günü yapılan açıklamada, 30 Temmuz'da düzenlenen seçimlerde 8 milyon kişinin oy kullandığı bildirilmiş ancak muhalefet katılımın 2-3 milyon düzeyinde kaldığını savunmuştu.

Ülkedeki oylamayı yürüten Smartmatic şirketinin Üst Yöneticisi Antonio Mugica, İngiltere'nin başkenti Londra'da gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Venezuela'da 30 Temmuz Pazar günü yapılan kurucu meclis seçimlerinde oy veren kişilerin rakamlarına ilişkin veriler üzerinde oynandığını üzülerek bildirmek zorundayız.' ifadesini kullanmıştı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise dün, seçime yönelik iddiaları reddetmişti.

Öte yandan son zamanlarda Maduro karşıtı söylemleriyle ön plana çıkan Venezuela Başsavcısı Luisa Ortega Diaz, seçime hile karıştırıldığı iddialarını soruşturmaları için 2 savcı atadığını açıklamıştı.

Ülkede 2014'teki hükümet karşıtı gösterilerde halkı şiddete teşvik etmek suçundan hapis cezasına çarptırılan ancak daha sonra cezaları ev hapsine çevrilen muhalif liderler Leopoldo Lopez ve eski Caracas Belediye Başkanı Antonio Ledezma salı günü gözaltına alınmıştı. Lopez'in 14 yıllık hapis cezası geçen ay ev hapsine çevrilmişti. Ledezma da iktidarı devirmeye çalışmaktan 2015'te ev hapsine çarptırılmıştı.
Kaynak: AA