'Tescilli Fasulye'de Hasat Heyecanı

Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetişen 'Pazarcık boncuğu' fasulyesinin hasadına başlandı Pazaryeri Ziraat Odası Başkanı İpar: 'Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünün tescili var. Fiyatlar geçen sene 7 lira ile başladı bu yıl 4,55 arası değişiyor'

Türkiye'de sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yaklaşık 2 bin 500 dekarda üretilen ve genellikle İstanbul, Bursa, Eskişehir, Kocaeli'den talep gören 'Pazarcık boncuğu' fasulyesinin hasadına başlandı.

Bölgede yetişen ve 60 yıllık geçmişe sahip fasulyenin, ilk yıllarda sınırlı sayıda yapılan ekimi, bugün yaklaşık 2 bin 500 dekar alanda yapılıyor.

İlçe rakımının yüksek ve hava sıcaklığının fazla olmaması fasulyeye farklı bir lezzet verirken, kılçıksız ve dış yüzeyinin parlaklığı gibi özellikleri tüketicilerin tercihinde önemli rol oynuyor.

Pazaryeri Ziraat Odası Başkanı Hasan İpar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alternatif ürün olarak Pazaryeri üreticisinin kurtarıcısı konumundaki fasulyenin 2017 hasat sezonunun başladığını söyledi.

İpar, yağışların uzun süreli devam etmesinin ürün hasadını geciktirdiğini belirterek, olumsuz hava şartlarından ürün rekoltesinde biraz düşüş olduğunu aktardı.

İpar, bölgede fasulyeden ekmeğini kazanan çok sayıda kişi olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Sırf fasulyeden ya da şerbetçi otundan geçimini sağlayan şeklinde değil de bir yan gelir ikinci, üçüncü bir ek iş gibi yapıyor bunu vatandaş. Bu da üretici sayısını artırıyor haliyle. 10-20 dönüm eken yok belki ama 1-2 dönüm ekerek amatörce üretenler var. Bu şekilde fasulye üreten 700-800 kişi var. Fasülyemizle ilgili Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünün tescili var. Fiyatlar geçen sene 7 TL ile başladı bu yıl 4,5-5 arası değişiyor.'

Üretimin daha çok İstanbul'daki tüccarlara gittiğini aktaran İpar, 'Birinci tüketicimiz Bayrampaşa. Eskişehir, Bursa, Kocaeli de önemli pazarlarımız. Yıllık bin-bin 500 tonluk bir üretim oluyor.' dedi.

Üretici 60 yaşındaki Remziye Arı ise 'Bu sene hasadına başladık, inşallah bereketini görürüz. Bir yıldır bekledik, bereketli olur ve emeğimizin karşılığını alırız.' diye konuştu.

Üretici Ahmet Şentürk de 5-6 seneden beri bu işi yaptığını vurgulayarak, 'Bu sene sezon başladı. İyi olmasını dileyerek sezonu açtık ve toplamaya başladık. Bir yıldır beklediğimiz emeğin karşılığını bu sene görmek istiyoruz. Boncuk fasulye çok lezzetlidir. Pişirmesi ve konservesi çok iyi olur.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA