Kıbrıs'a Derinya Uyarısı

Kıbrıs’ta Derinya olayları olarak bilinen sınır delme olaylarında hayatını kaybeden Kıbrıslı Rum Tasos İsaak ve Solomos Solomu’nun 21’inci ölüm yıl dönümü nedeniyle, Derinya bölgesinin güneyindeki ara bölgede gösteri düzenlenmesi beklendiği kaydedildi.

Her yıl ağustos ayının ilk haftasında düzenlenen “İsaak ve Solomu İnisiyatifi” anma törenine yaklaşık bin motosikletli Rum’un katılacağı belirtilirken, Rum kesiminde kentleri dolaşma ve mezarlıkları ziyaret etme eylemi başladı.

Fanatik Rum motosikletlilerin son durağının 1996’daki kanlı olayların çıkış yeri olan Kapalı Maraş kentinin Güney Kıbrıs Rum kesimi tarafındaki Derinya barikatı olacağı belirtilirken, bu nedenle Rum polisi ve BM askerlerinin Derinya’da önlemlerini artırdığı belirtildi.

8 Ağustos 1996’da Rum motosikletlilerin oluşturduğu grup, Kapalı Maraş’a doğru Derinya’da sınır delme eylemi yaptığı esnada çıkan arbedede Tasos İsak adlı Rum hayatını kaybetmiş, 11 Ağustos’ta yine Derinya’da toplanan Rum fanatikler, sınırdaki Türk bayrağını gönderden indirmeye çalışırken Rum genç Solomos Solomu Türk tarafından açılan ateşle hayatını kaybetmişti.

ABD’den uyarı

Öte yandan, ABD Büyükelçiliği Kıbrıs’ta yaşayan ABD vatandaşlarına bir uyarı mesajı göndererek 4-5-6 Ağustos tarihlerinde Tassos Isaac ve Solomos Solomu’yu anmak için sınır bölgelerinde yapılacak gösterilerden uzak durmaları konusunda uyardı. Yapılan açıklamada, bin civarı motosikletlinin Lefkoşa ara bölgeye gireceği ve şehir merkezinde trafiği büyük ölçüde etkileyeceği belirtildi. Elçilik uyarısında 6 Ağustos Pazar günü ise Derinya bölgesinin güneyindeki ara bölgede gösteri düzenlenmesi beklendiği kaydedildi. Elçilik, vatandaşlarını güvenlikleri açısından bu bölgelerden uzak durmaları konusunda uyarıda bulundu.
Kaynak: İHA