'İrlanda Ve Birleşik Krallık Arasında Ekonomik Sınır İstemiyoruz'

İrlanda Başbakanı Varadkar: 'İrlanda ve Birleşik Krallık arasında gerçek bir sınır veya ekonomik bir sınır istemiyorum' 'Kuzey İrlanda'da hayatın her unsuru Brexit'ten etkilenebilir'.

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Birleşik Krallık ile İrlanda arasında ekonomik bir sınırın oluşmasını istemediğini söyledi.

İlk resmi ziyaretini Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast'a gerçekleştiren Varadkar, Queen's Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, Kuzey İrlanda'da hayatın her unsurunun İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış sürecinden (Brexit) etkilenebileceğini ifade etti.

Gelecek 14 ay içerisinde her ne olursa olsun Birleşik Krallık'ın AB'den çıkması çağrısında bulunanların alternatif bir plan sunması gerektiğini savunan Varadkar, 'Eğer bunu sunamazlarsa, hepimiz için işe yarayacak çözümleri biz konuşabiliriz.' dedi.

İrlanda Başbakanı Varadkar, Birleşik Krallık ve AB arasında Gümrük Birliği imkanlarının değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Birleşik Krallık'ın ortak pazarın bir parçası olarak kalmayı istememesi halinde kapsamlı bir ticaret anlaşmasının gündeme gelebileceğini belirtti.

Varadkar, 'İrlanda ve Birleşik Krallık arasında gerçek bir sınır veya ekonomik bir sınır istemiyorum. Ekonomik sınırdan bahsederken vergi oranlarından ve para birimindeki oynaklıktan bahsetmiyorum. Serbest ticaret önünde oluşabilecek engelleri kastediyorum.' ifadelerini kullandı.

Leo Varadkar, Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmasının ardından iki ülke arasında mevcut ilişkilerin korunması için çözüm bulunması çağrısında bulundu.

Kaynak: AA