İran'daki Suudi Arabistan Temsilciliklerine Saldırılar

Suudi Arabistan, İran'daki misyonlarına yönelik saldırılar hakkında yürütülen soruşturmanın sonlandırıldığı iddialarını yalanladı.

Suudi Arabistan’ın, İran'daki misyonlarına yönelik saldırılar hakkında yürütülen soruşturmanın tamamlandığı yönündeki iddiaları yalanladığı bildirildi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yer alan açıklamada, Ocak 2016'da Tahran ve Meşhed'deki Suudi Arabistan misyonlarına düzenlenen saldırılarla ilgili yürütülen soruşturmalarda sona gelindiği yönündeki iddiaların doğru olmadığı belirtildi.

İran’ın, soruşturmanın seyri hakkında yerinde bilgi edinmesi için Suudi Arabistan heyetine vize verdiği iddiasının da gerçeği yansıtmadığı ifade edilen açıklamada, Suudi Arabistan’ın ekibinin 25-29 Aralık 2016'da İran’da bulunmaya hazır olduğu konusunda bu ülkeye bilgi verildiği kaydedildi.

Söz konusu tarihi üzerinden dört ay geçmesinin ardından İran makamlarının, Suudi Arabistan’dan yeni tarih belirlemesini talep ettiği belirtilen açıklamada, bunun üzerine kendilerine 3 Temmuz 2017 tarihinin bildirildiği ve bu tarihin kendileri tarafından kabul edildiği bildirildi.

Açıklamada, İran'ın, söz konusu tarihi kabul etmesine rağmen Suudi Arabistan’ın ekibini taşıyan uçağa ancak 1 Ağustos’ta inme izni verdiğine işaret edildi.

Riyad yönetimi, Ocak 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr el Nimr'in de olduğu 47 kişinin idam edildiğini duyurmuş, İran'da olayı protesto etmek için toplanan göstericilerden bazıları Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binasını ateşe vermişti. Suudi Arabistan yönetimi de büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yönelik saldırıların ardından İran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Suudi Arabistan, geçen pazartesi İran'ı, soruşturmayı ertelemek ve Suudi Arabistan ekibinin İran'a girmesine izin vermemekle suçlamıştı.

Kaynak: AA