Hindistan İle Çin Arasındaki Sınır Gerginliği

Hindistan Dışişleri Bakanı Swaraj, anlaşmazlığın çözümü için diyalog çağrısında bulundu.

YENİ DELHİ – Hindistan, Çin ile yaşadığı sınır gerginliğiyle ilgili diyalog çağrısı yaptı.

Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj, parlamentonun Eyaletler Meclisi'nde (Rajya Sabha) yaptığı konuşmada, Çin'le sınır anlaşmazlığında savaşın kesinlikle çözüm olmadığını kaydetti.

Swaraj, 'Bu sorunun sağduyuyla diplomatik yollardan çözülmesi gerekiyor.' dedi.

Bakan Swaraj, Hint hükümetinin konuya çözüm bulunması ve Çin ile ikili ilişkilerin geliştirilmesi için uğraştığını ifade etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Çin'in Donglang ve Hindistan'ın Sikkim eyaleti arasındaki sınır hattının Hindistan ordu güçlerince ihlal edilmesinin güçlü şekilde kınandığını bildirmişti. Bölgede 1890'da Çin ve İngiltere arasında yapılan anlaşmayla belirlenen sınır hattının, 18 Haziran'da 270 Hint askeri tarafından ihlal edildiği belirtilen açıklamada, bugüne kadar sınır hattını ihlal eden Hindistan askerlerinin sayısının 400'ü aştığı, Çin güvenlik güçlerinin bunlardan 40'ını gözaltına aldığı kaydedilmişti.

Çin ve Hindistan arasında 3 bin 500 kilometrelik sınır hattı bulunuyor. Hindistan'ı müttefiği Butan'dan ayıran vadinin Çin kontrolünde olması, Pekin-Yeni Delhi hattında sıklıkla gerginliğe neden oluyor.

Kaynak: AA