Etimesgut 3. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı Camii İbadete Açıldı

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan Etimesgut 3. Hava İkmal Komutanlığı Camii ibadete açıldı.

Etimesgut 3. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı Camii İbadete Açıldı
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılan Etimesgut 3. Hava İkmal Komutanlığı Camii ibadete açıldı. Kur’an-ı Kerim hilaveti ile başlayan törende konuşan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, insanların ve toplumların en çok önem verdiği, hayatları içerisinde olmazsa olmazı haline getirdiği mekanların mabetler olduğunu söyledi.

Alpay, “Yüce dinimiz İslam sevgi, saygı, kardeşlik ve dayanışmanın oluşması, birliğin ve beraberliğin geliştirilmesi içinde bazı müesseseler öngörmüştür. Hiç şüphesiz öngörülen müesseselerden biri ve en önemlisi camilerdir. Cami müminlerin ortak olarak ibadet ettikleri ve toplumun her kesiminin temsil edildiği barış ve sevgi merkezleridir. Bu yüzden camilerimiz muhteşem mekanlardır, onun için önemlidir” dedi.



“Bu camimiz diğer askeri birliklere de örnek olsun”

Alpay, camilerin sadece Müslümanlar için değil, bütün toplum içinde önem arz ettiğini vurgulayarak, “Uzun zamandan sonra bir askeri birliğimizde ilk defa tam teşekküllü bir caminin açılışına şahitlik ediyoruz. Temennimiz inşallah bu caminin diğer askeri birliklerimize de örnek olmasıdır” açıklamasında bulundu.

Müslümanların camiye girdiğinde yüreğini, gönlünü ve zihnini maneviyata ve ilme açtığını vurgulayan Alpay, ”Cami kürsüsünden söylenen her söz müminin zihninde geniş anlam dünyası oluşturur ve onu geliştirir. Bu yüzden cami edebin, erdemin zirveye çıktığı yerdir” dedi.

Alpay, muhteşem bir eserin burada inşa edildiğine işaret ederek, “Cami, Türk-İslam sanatının kültürünün ve mimarisinin özelliklerini yansıtan bir eser olarak ortaya çıkıyor. İlk fikri ortaya çıktığı günden bu yana emek veren, destekleyen çaba gösteren sivil, asker bütün emek verenleri yürekten kutluyorum” diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Yüksel Salman ise mabedin tasarım, proje, inşaat ve tefrişat işlemleri Türkiye Diyanet Vakfının iştiraki KOMAŞ AŞ marifetiyle yürütüldüğünü söyledi.

Caminin tasarım ve projelendirilmesinde ‘Anadolu Türk mimarisi’ esas alınırken, uygulamalarda ‘geleneksel Türk İslam sanatlarına’ yer verildiğini ifade eden Salman, “Toplam 500 metrekare kapalı alana sahip cami, son cemaat mahalliyle birlikte yaklaşık 750 kişiye aynı anda ibadet etme imkanı sunmaktadır. Cami içinde yer alan hat yazıları hattat Kerküklü Hadi tarafından yazılmıştır. Tüm hat yazıları Türkiye Diyanet Vakfının kendi tesislerinde, kendi bünyesindeki sanatkar ustalar marifetiyle ahşaba işlenmiştir” dedi.

Salman, Türkiye Diyanet Vakfı ve Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliği ile Türkiye’de 3 bin 603 cami, 25 farklı ülkede ise 100’ün üzerinde cami ve eğitim binası yaptıklarını belirterek, “Halen yurt dışında 5 ülkede 5 cami inşaatı, 9 ülkede de 10 cami yer tahsis ve projelendirme işlemleri olmak üzere 15 cami projesi bulunmaktadır. Doğu ve Güneydoğu’da PKK terör örgütünün hasar verdiği 127 camiyi onararak yeniden ibadete açtık. Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terörden temizlenen Çobanbey, Azez, Cerablus ve El-Bab’ta 108 caminin onarımını ve tadilatını tamamlamış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından açılış duasını Diyanet İşleri Başkanlığı Cami Hizmetleri Daire Başkanı Selahattin Çelebi yaptı. Açılış kurdelesi ise Alpay ve Salman’ın yanı sıra Etimesgut Kaymakamı Fuat Gürel, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Etimesgut 3. Hava İkmal Komutanı Tuğgeneral İhsan Özdamar, TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Dr. Hüseyin Kayapınar ve davetliler tarafından kesildi.
Kaynak: İHA