Doğubayazıt'ta Ahmed-İ Hani Kültür Ve Sanat Festivali

Ağrı’da kültür ve sanat festivaline katılan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Bütün Müslüman ülkeler tarumar olmuş bir şekildeyken kazanan, azmış azdırılmış İsrail yönetimi ve İsrail hükümetidir. Dolayısıyla aklımızı başımıza alma zamanıdır” dedi.

Doğubayazıt'ta Ahmed-İ Hani Kültür Ve Sanat Festivali
Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde Ahmed-i Hani Kültür ve Sanat Festivali düzenlendi.

Program şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Programda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Türkiye’nin ve aynı zamanda Avrupa’nın en yüksek zirvesi olan Ağrı Dağı’nın binlerce yıl geçmişe uzanan sırları ve ihtişamıyla karşımızda durduğunu belirtti.

Doğubayazıt bu anlamda bir zirve olduğuna dikkat çeken Bakan Kaya, “Zengin bir kültürel mirasa sahip olan Doğubayazıt, bir serhat şehri olarak her dönem tarihe tanıklık etmiştir. Anadolu topraklarında bin yıldır yaşattığımız kardeşliğin ilk tohumları burada atılmıştır. Medeniyeti zirvelere taşıma çabasının zarif bir sembolü olan İshak Paşa Sarayı, mimari bir şaheser olmanın ötesinde bir yükseliş çağrısıdır.

Doğubayazıt, tarihin şekillenmesinde coğrafi özellikleri ile rol alırken, onun yetiştirdiği âlimler, arifler, ozanlar ve sanatçılar da bilgelikleri ve hünerleriyle tarihin akışına rehberlik etmişlerdir. Bilime, sanata, medeniyete rehberlik etmişlerdir. Birliğe, kardeşliğe, sevgiye hizmet etmişlerdir. Tıpkı İshak Paşa Sarayı gibi buradan bütün dünyaya seslenerek, gönüllerin zirvesindeki yerini asırlardır koruyan büyük âlim, arif ve mutasavvıf Ahmed-i Hânî, ilmi ve gayretiyle bu topraklara kimlik ve şahsiyet kazandırmıştır” ifadelerini kullandı.

Ahmed-i Hani Hazretlerinin İslam ve Anadolu coğrafyasındaki önemine değinen Bakan Kaya, “Ahmed-i Hânî’nin, varlık ve hakikatin özüne yaptığı yolculukta yükselttiği nefes, çağları aşarak günümüze kadar gelmiştir. Ahmed-i Hani, kadim medeniyetimizi aydınlatan, geçmişten geleceğe uzanan irfan güneşimizdir. Anadili olan Kürtçenin en seçkin eserleri arasında yer alan çalışmalarında, bugünün meselelerine ışık tutacak çok önemli tespit ve tekliflerde bulunmuştur. Ortak manevi mirasın özünü oluşturan insani değerlerimizi titiz bir nakkaş ustalığıyla kâğıda dökmüştür. Kardeşliğin, birlik ve beraberliğin değerini bir ozan edasıyla yansıtmıştır. Varlığı, hayatı, aşkı ve sevgiyi kuşatan gönül ustalığıyla Kürtçe’yi zirveye taşımıştır. Kendisinden önce medeniyete rehberlik eden pek çok alim ve mutasavvıf gibi Ahmed-i Hânî, yeryüzünün bütün zenginliklerini, bütün imkanlarını Yaradan’ın bir lütfu ve ihsanı olarak ele almıştır. Onun insana ve hayata bakışında ilahi aşkın motiflerini görürüz. Onun birlik ve kardeşlik çağrısı aynı zamanda bir yakarış ve duadır. Aşkın ve adaletin destanını yazan Ahmed-i Hânî, Kürtçenin yanı sıra Türkçe, Arapça ve Farsça yazdığı rubaileriyle kardeşliğin ortak diline gerçek bir zemin ve geniş bir soluk kazandırmıştır. Kardeşlik coğrafyası Anadolu’da her dilde aşka tercüman olmuştur. Kullandığı her dili gönül iklimiyle süslemiş, dil ve edebiyatımıza ruh vermiştir” şeklinde konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ise, ülke olarak bu coğrafyada çok zengin bir kültürün üzerinde oturduğumuzu ifade ederek Doğubayazıt’ın İslam âlemine büyük alimler yetiştirdiğini bunlardan birinin de Ahmed-i Hani olduğunu söyledi.

Bakan Kurtulmuş, “Bizim için makam mevki, şan şöhret, para ve pulun hiçbir önemi yoktur. Bizim için nerede bulunuyorsak bulunalım yaptığımız her hizmet halka hizmettir, hakka hizmetin kapısıdır. Biz Faki’ye Teyran’ın Mevlidini Kürtçe basarken sadece Kürtçe konuşan ve anlayan kardeşlerimize hizmet etmiyor, bu hizmetle hakkın rızasını kazanmanın kapısını aralıyoruz. Biz Doğubayazıt’a ve bu bölgeye yollar ve okullar yaparken, üniversiteler yaparken sadece halkımız bundan istifade etsin, diyerek değil, istifade eden kardeşlerimiz aynı zamanda Allah razı olsun desinler, dualarıyla hakkın rızasının kapısı açılsın diye yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Mevlana’nın Yunus Emre’nin Ahmed-i Hani’nin inşa ettiği barış yurdunun günümüzde içler acısı bir halde olduğunu belirten Bakan Kurtulmuş, “Halimiz içler acısıdır. Her taraf darmadağın ve perişan vaziyettedir. Buradan insanları mezheplerine göre bölerek bunlar Şiiler, Bunlar Sünniler diyerek etnik kökenlerine bölerek, bunlar Türkler, Kürtler, Araplar, Acemler diye bölerek aramıza fitne sokmaya çalışanların hangi sonuçlar elde ettiğini Suriye ve Irak’ta görüyoruz. Suriye paramparça oldu. Bu kadar silahlı gruplar ve vekâlet savaşları oldu. Kim kazandı? DAEŞ diye bir örgütle önce Musul’da şiilere eziyet ettiler. Sonra başka gruplarla DAEŞ’i temizliyoruz diyerek Sünnilere eziyet ettiler. Kim kazandı? Kazanan çok açık bir şekilde belidir” diye konuştu

Mescidi Aksa’nın İslam alemindeki önemine vurgu yapan Bakan Kurtulmuş, “Mescidi Aksa’da Müslümanların Cuma namazı kılmasına dahi müsaade etmeyen gözü dönmüş bir şekilde hazreti peygamberin 3 önemli mescit olarak tarif ettiği ve hazreti Kur’an’da, Mescidi Aksa olarak ismi açıkça zikredildiği ve sadece kendisisin değil etrafının dahi mübarek kılındığı Mescidi Aksa’ya Müslümanların giremediği bir ortam. Müslümanların eşlerine, kadınlarına ve yaşlılarına eziyet edildiği bir ortam ve kazananın kim olduğu çok açıktır. Bütün Müslüman ülkeler tarumar olmuş bir şekildeyken kazanan azmış azdırılmış İsrail yönetimi ve İsrail hükümetidir. Dolayısıyla aklımızı başımıza alma zamanıdır. 40 senede bu memlekette de nasıl DAEŞ’ı ve benzerlerini kullanarak dünyada, bölgemizde başka ülkelerin başına bela ettilerse 40 senedir bu memlekette de maalesef terörle bu ülkenin esenlik yurdu olmasının önüne geçmeye çalıştılar. Bu memlekette ölen herkes bu ülkenin çocuğudur. Bu ülkenin evlatlarına yazık değil mi? Bu 40 yıl içerisinde 40 bini aşkın insanımız öldü. 1 buçuk trilyon dolar paramız heba oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Programa, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakçı Kaan, Ağrı Valisi ve Belediye Başkan Vekili Süleyman Elban, Ağrı AK Parti Milletvekili Cesim Gökçe, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, AK Parti İl Başkanı Kemal Atmaca, Doğubayazıt Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ulaş Akhan, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kamu kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: İHA