BM'den 'Yabancı Terörist Savaşçılar' Raporu

BM tarafından hazırlanan rapora göre, 'yabancı terörist savaşçılar' zor bir hayat geçiriyor, eğitimsiz ve saygın meslekten yoksun.

Birleşmiş Milletler (BM), 'Yabancı Terörist Savaşçı' (YTS) olmak için ülkesini terk ederek Suriye'ye giden 43 kişi üzerinde yaptığı çalışmada, bu kişilerin iyi eğitim almamış, saygın mesleği olmayan kişiler olduğunu ortaya koydu.

BM Terörle Mücadele Merkezi tarafından yayımlanan raporda, 42 erkek ve 1 kadın ile yapılan görüşmelerde, bu kişilerin genellikle genç erkeklerden oluştuğu, hayatlarını anlamsız bulduğu ve dinin manevi boyutundan ziyade adalet, adaletsizlik kavramları üzerine odaklandıkları belirlendi.

Raporda, çalışmaya katılan YTS'lerin zor bir hayat geçirdikleri, iyi eğitim alamadıkları ve saygın bir meslek sahibi olmadıkları belirtildi.

Çalışmayı yürüten, Manchester Metropolitan Üniversitesinden Profesör Hamed el-Said ve İngiliz terör uzmanı Richard Barrett, birçok farklı unsura bağlı olması nedeniyle, teröristlerin Suriye'ye gidiş amaçlarını genelleştirmenin zor olduğunu söyledi.

El-Said ve Barrett, Suriye'ye gidişlerde, sosyal ağlar ve aracı kişilerin önemli yer tuttuğunu ancak kişilerin örgütlere yönelik sempatilerinin de etkili olabileceğini kaydetti.

Raporda, 12 milletten 43 teröristin 33'ünün Suriye'ye ulaştığı ancak daha sonra buradan ayrılmaya karar verdiği kaydedildi. 10 teröristin ise Suriye'ye ulaşamadan güvenlik yetkilileri tarafından yakalandığı bildirildi.

Raporda, araştırmaya katılmayı kabul edenlerin yüzde 40'ının 'Sünnileri, Suriye hükümeti ve müttefiklerinden korumakla yükümlü' hissettiği için bu ülkeye gitmeye karar verdiği kaydedildi.

İdeoloji eksikliğinin örgütlere katılımda önemli bir faktör olduğuna dikkati çeken araştırmacılar, YTS konusunun birçok ülkenin gündeminde olmasına rağmen bu kişilerin savaşa katılmaya nasıl karar verdiği ya da neden ülkelerine geri döndükleri konusunda yeterli araştırmaya sahip olunmadığını ifade etti.

Rapora göre, Suriye'ye terörist olma niyetiyle girmediklerini, dönerken de terörist olma amacı gütmediklerini iddia eden katılımcılar, Suriye'de kazandıkları tek askeri deneyimin ise mermisiz atış talimi gibi basit uygulamalar olduğunu söyledi.

Raporda 43 kişiden yalnızca 5'inin Suriye'de çatışmaya girmeyi kabul ettiği aktarıldı.

Araştırma kapsamında, 26 kişiyle cezaevinde, diğer 17 kişiyle güvenlik görevlileri nezaretinde resmi binalar ya da halka açık yerlerde görüşüldü.

Kaynak: AA