Antalya'da Balıkçının Oltasına 5 Metrelik Köpek Balığı Takıldı

Konyaaltı sahili açıklarında 250 metre derinlikte parakete yöntemiyle balık avlayan bir balıkçı, nesli tükenme tehdidi altında olan sapan köpek balığı yakaladı Yaklaşık 5 metre uzunluğunda ve 200 kilo ağırlığında olduğu tahmin edilen köpek balığı, yeniden denize bırakıldı Balıkçı Şahin: 'Balığı görünce çok şaşırdık. Unutamayacağımız bir an yaşadık. Heyecanlandım' Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökoğlu: 'Bu balığın insanlara bir zararı yok. İnsanlara saldırma vakası kayıtlara geçmemiş. Açık sularımızda görülüyor. Antalya sularında yakalanması sevindirici. Bu türler nesli tükenme tehditi altında'

SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'da parakete yöntemiyle balık avlayan bir balıkçı, nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya olan 5 metre uzunluğunda sapan köpek balığı yakaladı.

Antalya'da 5 yıldır 'Ozzy jigging' adlı teknesiyle balıkçılık yapan 37 yaşındaki Ozan Ertürk Şahin, Konyaaltı sahilinin yaklaşık 2 mil açığında kentte 'baragadi' diye bilinen parakete yöntemiyle balık avlamaya başladı. Teknesinde yabancı turistlerin de bulunduğu Şahin'in bu sırada oltasına büyük bir balık takıldı. Balığın sıra dışı ağırlıkta olduğunu fark eden Şahin, oltasını çekmeye başladı.

Nesli tükenme tehdidi ile karşı karşıya olan ve Akdeniz'de çok ender görülen sapan cinsi köpek balığını yakaladığını farkeden Şahin, önce köpek balığını denizde yakalandığı iğneyi çıkartarak özgürlüğüne kavuşturmaya çalıştı. Şahin, kendisini ısırmaya çalışması üzerine köpek balığını tekneye çıkarttı.

Şahin ve yanındaki misafirleri, yaklaşık 5 metre uzunluğunda ve 200 kilogram ağırlığındaki balığın iğnesini çıkardıktan sonra yeniden suya bıraktı. Şahin ve teknedekiler bu anları yanlarında bulunan kamera ile de görüntüledi.

- 'Unutamayacağımız bir an yaşadık'

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkçılık hayatında ilk kez sapan köpek balığı yakaladığını söyledi.

'Balığı görünce çok şaşırdık. Unutamayacağımız bir an yaşadık. Heyecanlandım.' diyen Şahin, 5 metrelik bir köpek balığıyla yan yana gelmenin güzel bir duygu olduğunu ifade etti.

Teknedeki misafirlerinin de çok şaşırdığını anlatan Şahin, 'Köpek balığını zarar görmemesi için tekneye çıkartmak zorunda kaldık. Oltayı çıkardık ve denize saldık. Yaşam alanına geri yolladık. Nesli tükenmekte olan nadir görülen bir balık olduğu için salmamız en doğrusuydu.' dedi.

Balığın, tekneye almaya çalıştıkları sırada saldırganlaştığını ve küçük bir tedirginlik yaşadıklarını kaydeden Şahin, 'İlk kez böyle bir balıkla karşılaştık. Bizim için güzel bir deneyim oldu. Umarım nesilleri yüzyıllarca sürer.' diye konuştu.

- 'Bu balığın insanlara bir zararı yok'

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu ise yakalanan köpek balığının 'Alopias Superciliosus' familyasından olduğunu belirtti.

Bu familyaya ait dünyada 3 tür bulunduğunu ve bu türlerden 2'sinin Türk sularında görüldüğüne dikkati çeken Gökoğlu, 'Çok ender, nadir çıkan köpek balıkları bunlar. 750 metre derinliğe kadar inebilen köpek balıklarından. Boyu yaklaşık 5-6 metreye kadar ulaşıyor. 'Sapan' ismini kuyruğundan dolayı alıyor.' dedi.

Balığın kuyruğuyla avlandığını anlatan Gökoğlu, şunları kaydetti:

'Kuyruğunu kamçı gibi kullanıp balıkları sersemletiyor ve ardından yiyor. Bu balığın insanlara bir zararı yok. İnsanlara saldırma vakası kayıtlara geçmemiş. Açık sularımızda görülüyor. Antalya sularında yakalanması sevindirici. Bu türler nesli tükenme tehdidi altında. Çok sayıda yumurta yapan türler de değil. Nesilleri azalıyor. Yakalayan balıkçılar çok güzel bir davranış yapıyor ve doğanın ürününü tekrar doğaya veriyorlar. Kendilerini kutluyorum.'

Kaynak: AA