Milletlerarası Anlaşma

Türkiye ve Avrupa Komisyonu arasında IPA II. dönemi kapsamındaki bazı programların finansman anlaşmalarında değişiklik yapılmasına ilişkin anlaşma Resmi Gazete'de yayımlandı AB Bakanlığı kaynakları: 'Bu anlaşmalardan ikisi 644,6 milyon avro bütçeli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen 'Çevre ve İklim Eylemi Programı' ile 344,4 milyon avro bütçeli Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 'Rekabetçilik ve Yenilik Programı'dır' 'Programlar kapsamındaki altyapı projelerinin uygulama kurallarına, Avrupa Komisyonu'nun öngördüğü kuralların yanı sıra uluslararası kabul gören ihale hazırlama kurallarını da kullanma imkanı getirilmiştir'

Türkiye ve Avrupa Komisyonu arasında imzalanan, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) II. dönemi kapsamında 'Türkiye'ye ilişkin Çok-yıllı Çevre ve İklim Eylemi' ile 'Rekabetçilik ve Yenilik' aksiyon programlarına ait finansman anlaşmalarında değişiklik yapılması hakkındaki anlaşma onaylanarak Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türkiye ile Avrupa Komisyonunun mektup teatisi yoluyla imzaladığı anlaşmanın onaylanması Dışişleri Bakanlığının 31 Temmuz tarihli yazısı üzerine 244 sayılı kanununun 3. ve 5. maddesine göre Bakanlar Kurulunca kararlaştırıldı.

Buna göre, söz konusu aksiyon programlarına ait finansman anlaşmalarına yönelik kolaylaştırılmış değişiklik teklifi çerçevesinde yapım sözleşmelerine Uluslararası Müşavir Mühendisler Federasyonu (FIDIC) kurallarının kullanımının dahil edilmesi konusunda mutabakat sağlandı.

- 'Uluslararası kabul gören ihale hazırlama kuralları kullanılacak'

Konuya ilişkin AA muhabirine bilgi veren AB Bakanlığı kaynakları, IPA'nın 2014-2020 yıllarını kapsayan II. döneminin, bir önceki dönemde olduğu gibi Türkiye'nin AB müktesebatına uyum ve uygulamasına yönelik kapasitesinin geliştirilmesi ile ekonomik ve sosyal uyuma yönelik kapasitelerinin oluşturulmasını hedeflediğini vurguladı.

Bu çerçevede 2014-2020 yılları için 4,45 milyar avro bütçeli Türkiye tahsisatının Avrupa Komisyonu ile karşılıklı mutabakat ile belirlenen öncelikli alan ve sektörlerde kullandırıldığını belirten kaynaklar, şunları kaydetti:

'Söz konusu sektörlerde ilgili kuruluşlarımızca hazırlanan programlar, ülkemiz ile Avrupa Komisyonu arasında imzalanan 'Finansman Anlaşmaları' vasıtasıyla uygulamaya geçer. Bu anlaşmalardan ikisi 644,6 milyon avro bütçeli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen 'Çevre ve İklim Eylemi Programı' ile 344,4 milyon avro bütçeli Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 'Rekabetçilik ve Yenilik Programı'dır. Bahse konu programlar altında su, katı atık, sürdürülebilir kalkınma için çevre yönetimi ile özel sektör gelişimi, bilim, teknoloji ve yenilik aksiyonları finanse edilir.'

Resmi Gazete'de bugün yayımlanan 'finansman anlaşması değişiklikleri' ile sırasıyla 26 Nisan 2016 ve 3 Mayıs 2016 tarihlerinde yürürlüğe girmiş olan bu iki programa ait finansman anlaşmalarına, programların altında yer alan projelerin yapım işlerinde FIDIC kurallarının kullanımına imkan vermek amacıyla belirli maddeler eklenmesi suretiyle revizyon yapıldığına dikkati çeken kaynaklar, 'Böylece programlar kapsamındaki altyapı projelerinin uygulama kurallarına, Avrupa Komisyonunun öngördüğü kuralların yanı sıra uluslararası kabul gören ihale hazırlama kurallarını da kullanma imkanı getirilmiştir.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA