DSİ Genel Müdürü Acu Açıklaması

'Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun öncülüğünde son üç ayda ülke genelinde 3,7 milyar liralık tesisin temelini attık'.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, 'Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun öncülüğünde son üç ayda ülke genelinde 3,7 milyar liralık tesisin temelini attık.' ifadesini kullandı.

Acu, yaptığı yazılı açıklamada, yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Bir tarım ülkesi olan Türkiye'de Göl-Su projeleri ile zirai üretimi artırarak çiftçilere büyük kazanç sağlamanın ve sulanmadık toprak bırakmayarak münbit toprakları daha verimli hale getirmenin gayreti içinde olduklarını bildiren Acu, 'Verim artırıcı bir unsur olan sulama, modern girdilerin daha yoğun kullanımına olanak verirken, aynı zamanda, ürün çeşitlendirmesi ve yılda birkaç kez ürün almayı olanaklı kılmasıyla da ülkemizde tarımsal verimliliği ve üretimi birkaç kat artırmakta ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır.' değerlendirmesinde bulundu.

Acu, taşkınla mücadele için dereleri ıslah ettiklerini, insanların can ve mal emniyetini en yüksek düzeyde koruduklarını, olası kayıpları da en asgari düzeye düşürdüklerini belirtti.

Murat Acu, enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için mevcut kaynaklardan elektrik üretiminin teşvik edildiğini, bu amaçla boşa akan dereler üzerine kurulan hidroelektrik santrallerle elektrik üretilmeye başlandığını anımsattı.

- 'İnsanımızın sağlıklı su içmesini sağlıyoruz'

Türkiye'nin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının yarısından fazlasının DSİ tarafından yapılan tesislerden karşılandığına işaret eden Acu, 'İçme, kullanma ve sanayi suyu temini hususunda kurumumuz tarafından gerçekleştirilen ve birçok yönüyle ülkemiz ve dünyada ilkleri hayata geçiren projelerin altına imza atıyor, insanımızın daha sağlıklı su içmesine vesile oluyoruz.' ifadesini kullandı.

Acu, DSİ olarak ilk planda çalışmalarını Ergene Nehri Havzası'nda yoğunlaştırdıklarını, yoğun sanayi ve evsel atık deşarjı sebebiyle kirlenen Ergene Nehri'nin eski günlerine kavuşturulması maksadıyla, Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez, Vize, Babaeski ve Pınarhisar ile Tekirdağ Malkara ve Hayrabolu ilçelerinde atıksu arıtma tesisleri inşa edilerek işletmeye alındığını bildirdi. Acu, şunları kaydetti:

'Ayrıca Edirne Uzunköprü, Kırklareli Merkez ilçelerinde 2 kolektör de tamamlanarak işletmeye alındı. Ergene Nehri Havzası'nda 5 atık su arıtma tesisinin inşaat çalışmaları devam ediyor. Ergene Nehri Havzası dışında Trabzon Atasu Barajı Atıksu Tesisleri tamamlanarak hizmete alındı. Diğer taraftan Çankırı Güldürcek Barajı Havzası Atıksu Toplama ve Arıtma Tesisinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Çorum, Ankara, Niğde, Yozgat, Bilecik, Afyonkarahisar ve Artvin illerimizde de proje çalışmaları devam ediyor. Söz konusu projelerde, 'atık suların kazanılarak yeniden kullanılması' konusundaki çalışmalara ağırlık verilerek tüm tesislerde arıtılmış atık suyun sulamada kullanılmasına imkan sağlayacak üniteler projelendiriliyor. DSİ Genel Müdürlüğü, sadece Ergene Nehri Havzasında değil diğer havzalarda da yürüttüğü çalışmalarda, atık suların yeniden kullanımını ilke edinen bir yaklaşım izliyor.'

Bölgeler arasında gelir ve refah dengesini sağlamak amacıyla tüm dünyada uygulanan bölgesel gelişme projelerine de değinen Acu, bu projelerle hedeflenenin, iş gücünün yerinde istihdam edilmesini sağlayarak göçün önlenmesine ve ekonomik refahı artırarak milli ekonomiye katkıda bulunmak olduğunu belirtti.

Acu, son üç ayda yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verirken de şunları kaydetti:

'Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun öncülüğünde son üç ayda ülke genelinde 3,7 milyar liralık tesisin temelini attık. Son 90 günde 31 baraj, 23 gölet, 6 içme suyu ve 177 taşkın koruma tesisinin temel atma merasimini gerçekleştirdik. Temeli atılan tesislerde 189 milyon metreküp su depolanacak. Depolanacak suyla 1 milyon 405 bin 240 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacak. 70 yerleşim yerine içme suyu temin edilecek, 3 il, 34 ilçe, 114 bin 71 dekar zirai arazi ve 720 yerleşim yerinin taşkın riski azaltılacaktır.'

Kaynak: AA