Bayram Yoğunluğuna Randevulu Çözüm

Her yıl bayram öncesi yoğunluğu yaşayan Diyarbakır'daki erkek kuaförler, müşterilerini geri çevirmemek ve daha sistemli çalışmak için randevu defteri tutuyor Diyarbakır Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Değirmenci: 'Bayram öncesinde yoğunluk artığından ve müşterinin mağdur olmaması için çalışanlarımıza bayrama bir hafta kala artık izin kullandırtmıyoruz' Kuaför salonu işleten Polatoğlu: 'Bayrama yakın günler çok yoğun olduğundan müşterilerin mağdur olmaması için bizler de randevu defteri tutuyoruz'.

Her yıl bayram öncesi yoğunluğu yaşayan Diyarbakır'daki erkek kuaförler, müşterilerini geri çevirmemek için randevulu sistem ile hizmet veriyor.

Bayramları tıraşlı karşılamak isteyen ve bu işlemlerini son günlere bırakan vatandaşlar, kuaför salonlarında yoğunluğa neden oluyor. Bir hafta kala müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun bir tempoyla çalışan ve bayramı çalışarak karşılayan kuaförler, bu yoğunluğu tuttukları randevu defteriyle aşıyorlar.

Diyarbakır Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Cemil Değirmenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, il merkezinde odalarına kayıtlı 600 berber, kuaför ve güzellik salonu olduğunu, kayıtsızlarla birlikte bu sayının yaklaşık 2 bini bulduğunu anlatarak, bu sektörde yaklaşık 8 bin kişinin çalıştığı söyledi.

- Müşterilere sosyal medyadan uyarı

Hem kadın hem de erkeklerin kişisel bakımlarını son ana bırakmalarından dolayı bayram öncesinde yoğunluk yaşandığını ve bu yoğunluktan dolayı bazı müşterilerin mağdur olduğunu ifade eden Değirmenci, bunun önüne geçmek için bir süre önce sosyal medya üzerinden vatandaşlara kişisel bakımlarını son güne bırakmamaları yönünde çağrıda bulunduklarını aktardı.

Her salonda çalışan kişi sayısının belli olduğunu ve bu yoğunluk döneminde ekip artırma gibi bir şanslarının da olmadığını dile getiren Değirmenci, bayramdan bir ay öncesinde 20 gün iş yapamadıklarını fakat bayrama 10 gün kala yoğunluk nedeniyle tıkanma meydana geldiğini dile getirdi.

Vatandaşların bir anda akın etmesinden dolayı bir tıkanma yaşandığını ifade eden Değirmenci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Kültürümüzde bayram akşamı hamama gitmek, berbere gitmek var, böyle alışılmış. Bu da tıkanmaya neden oluyor. Bu durumlarda müşteri de hizmetini dört dörtlük alamıyor. İş yerlerinin de kurumsal bir kimliğe bürünüp sürekli randevulu çalışması gerekiyor. Randevu sistemini son bir hafta için yapmaları gerekiyor aksi halde randevu alamayanlar mağdur oluyor.'

Değirmenci, 'Bayram öncesinde yoğunluk artığından ve müşterinin mağdur olmaması için çalışanlarımıza bayrama bir hafta kala artık izin kullandırtmıyoruz. Müşterilere de çok teferruatlı işlerini arefe gününe bırakmamaları yönünde tavsiyelerde bulunuyoruz.' ifadelerini kullanarak, uzun işlem gerektiren işler son güne kalınca diğer müşterilerin mağdur olduğunu anlattı.

Merkez Bağlar ilçesinde kuaför salonu işleten Berat Polatoğlu, her bayram öncesinde yoğunluk yaşadıklarını söyledi.

Bu yoğunluğun vatandaşların çoğunun bayrama yakın günlerde tıraş olmak istemesinden kaynaklandığını belirten Polatoğlu, 'Bayrama yakın günler çok yoğun olduğundan müşterilerin mağdur olmaması için randevu defteri tutuyoruz.' dedi.

Sabit müşterilerini bayrama bir ay kala bilgilendirip randevu gün ve saatlerini belirlediklerini aktaran Polatoğlu, şöyle konuştu:

'Bayrama yaklaşık 10 gün kala randevular kapanır. Sonraki müşterilere hizmet veremiyoruz, bu nedenle üzgünüz. Randevu alan müşteriler kuaföre geldiklerinde sıra beklemeden tıraşlarını olabiliyorlar. Böylelikle hem müşterilerimiz hem de bizler çok rahat ediyoruz. Sorun yaşamıyoruz. Müşterilerimiz de bu sistemden çok memnunlar.'

- 6 usta günde 100 kişiyi tıraş ediyor

Yoğunluktan dolayı arefe gününden bayram sabahına kadar yaklaşık 24 saat çalıştıklarını ifade eden Polatoğlu, yoğunluk yaşadıkları bu dönemde iş yerindeki 6 ustanın günde yaklaşık 100 kişiyi tıraş ettiğini kaydetti.

Kuaför Metin Kavuşturan da mesleklerinin doğası gereği her bayram öncesi yoğunluk yaşadıklarını ifade etti.

İyi iş yapmak için bayramları beklediklerini anlatan Kavuşturan, 'Yoğunuz, randevu ile çalışıyoruz. Yılda iki defa bayramdır. Her iki bayramda da arefe günü sabaha kadar çalışıyoruz. Her bayramda yoğun olarak 3-4 gün çalışıyoruz.' şeklinde konuştu.

Kavuşturan, normal zamanlarda bir günde 5-6 kişi tıraş ederken, bayram yoğunluğunda 25 kişiyi tıraş edebildiğini dile getirdi.

- 'Geçen yıl randevu alamadığım için tıraş olmadım'

Müşterilerden Haşim Haşimi ise bayram yoğunluğu nedeniyle 8 gün öncesinden randevu aldığını bildirdi.

'Geçen yıl randevu alamadığım için tıraş olmadım' diyen Haşimi, bu yıl ise aynı sorunu yaşamadığını anlattı.

Muhammet Unat, önceki bayramlarda randevu alamadığı için tıraş olmak için sıkıntı yaşadığını belirterek, 'Bu bayramda ise 15 gün öncesinden sıramızı aldık, nihayet tıraşımızı olduk.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA