Ege Türküleri İle Fındık Hasadı

Karadeniz’de horon ve tulum sesleri ile toplanan fındık, Balıkesir’de ise Ege türküleri eşliğinde hasat ediliyor.

Ege Türküleri İle Fındık Hasadı
Giresun, Ordu ve Trabzon’da alışık olduğumuz fındık hasadı bu kez Balıkesir’de yaşandı. Kepsut ilçesine bağlı Kızıloluk kırsal mahallesinde kısıtlı alanda yetişen fındıklar üreticiler tarafından toplandı. 1997 yılında emekli olduktan sonra doğup büyüdüğü Kızıloluk’a geri dönen Halil İbrahim Koparan, Kızıloluk’ta 15 bin kök fındık olduğunu söyledi.

Fındığı ilk kendilerinin ektiğini söyleyen Koparan, "1997 yılında emekli olduktan sonra tekrar buraya geldim. Burası o dönemde sebze bahçesiydi. Baktım su yetmiyor, aklıma fındık geldi. Fındık burada yetişir mi yetişmez mi diye tereddüt ettim. Bir kaç tane ektim, gayet güzel fındık verdi. Şu an devam ediyoruz, bu sene çok güzel mahsul oldu" dedi.

Pazar sıkıntısı yaşamadıklarını söyleyen Koparan, Kızıloluk fındığının yağ ve aroma bakımından çok kaliteli olduğunu, ürünün tarladan satın alındığını söyledi.

Satışların iyi olduğunu vurgulayan Koparan, her sene fındık ağacı sayısını arttıracaklarını kaydetti.

Bir diğer üretici İsmail Küçük ise, fındık hasadından memnun olduklarını söyledi.

Küçük, "Normalde İzmir’de yaşıyorum. Burası rahmetli babamdan kaldı. Bayrama kadar fındıklarımızı toplayıp satışa sunmayı düşünüyoruz" dedi.

Karadeniz’de kemençe ve tulum sesleri ile horon oynayarak toplanan fındıklar, Balıkesir’de Ege türküleri eşliğinde toplanıyor. Kadın üreticiler, fındık işçiliğinin sebze ve meyve işçiliğine göre daha kolay olduğunu söylerken, türküleri de dillerinden düşürmüyor.
Kaynak: İHA