Hacı Adayları Arafat'a Gitmeye Başladı

Hacı adaylarının Arafat yolculuğu başladı. Arife ve Bayram heyecanı yaşayan hacı adayları günlerdir bekledikleri Arafat’a nakillerin başlaması ile heyecanları doruk noktaya ulaştı.

Kabe-i Muazzamayı dolduran 2 milyon hacı adayının Arafat Dağı’na intikalleri başladı.

Öğleden sonra başlayan Arafat yolculuğunda hacı adayları otobüslerle Arafat’a taşınıyor. Arafat yolculuğu önsesinde ise Mekke’de bulunan adayların heyecanı doruk noktaya ulaştı. Kutsal toprakları görmeyi çok arzuladıklarını vurgulayan hacı adayları, gençlere de çağrıda bulunarak, “Allah herkese bu günleri nasip etsin. Çok istiyorduk. Nasip oldu geldi. Çok güzel manevi bir ortamda yaklaşık 1 aydır buralardayız. Şimdi de Arafat Dağı’na çıkacağız. Heyecanımız doruk noktaya ulaştı. Buraları görmelerini ve gelmemelerini herkese tavsiye ediyorum. Mutlaka gelsinler Resulullah’ın huzuruna çıksınlar. Özelliklere gençler gelsinler. İleri yaşa bırakmasınlar” diye konuştu.

Diyanet işleri Başkalığının verdiği hizmetlerden memnun olduklarını belirten Türk Hacılar, "Her şey dört dörtlüktü. Çok güzeldi. Anlatılanlardan da güzel hizmet verdiler. Yemekler çok mükemmeldi. Ulaşım çok güzeldi. Her şey mükemmeldi" diye konuştu.

Zilhicce ayının 9’una gelen Arife gününde tekrar ihrama girecek hacı adayları güneşle birlikte Arafat Dağı’na çıkarak vakfe yapabilecek. Arafat’ta önce Adem Aleyhisselam ile Havva Annemizin cennetten çıkarıldıktan sonra dünyada ilk buluştukları bölge olarak bilinen ve Hazreti Peygamber’in (s.a.v.) veda hutbelerini yaptığı yerlerden olarak rivayet edilen Cebeli Rahme’ye (Rahmet Tepesi) gelerek dua edebilecek. Arafat’ta gün boyu "Lebbeyk Allahümme lebbeyk, la şerikeleke lebbeyk, innel hamde vennimete leke vel mülk la şerike lek" diyerek, telbiye getirecek hacılar, tesbih çekip dualar ettikten sonra yaya olarak yaklaşık 3 saat mesafedeki Müzdelife’ye geçecek. Burada geceyi geçirecek olan hacı adayları, Kurban Bayramının ilk günü ise güneş doğmadan şeytan taşlanan ve kurbanların kesileceği Mina’ya hareket edecek. Bayramın 3 günü Mina’da kalacak olan Müslümanlar, bayramın son günü ise döndükleri Mekke’de Kabe’yi 7 kere tavaf edecek. Yapılacak say’ın ardından hac ibadeti tamamlanacak.

Kurban Bayramında hacı olacak Müslümanlar, hac ibadeti bittikten sonra da döndükleri Mekke’de istediği kadar tavaf ve umre yapabilecek. Bayramın kalan günlerinde tekrar şeytan taşlayabilecek hacılardan daha önce Medine’yi ziyaret etmeyenler ise Medine’yi ziyaret edebilecek. Son bir tavaftan sonra herkes memleketine dönebilecek

Hacıların 6 Eylülde başlayan ülkelerine dönüşleri ise 28 Eylül’e kadar sürecek.
Kaynak: İHA