Dünya Gıda Programı Açıklaması 'Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Kriz Endişe Verici'

Dünya Gıda Programı (WFP), Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Kasai eyaletinde bölgedeki kaynakların yetersizliği yüzünden yaşanan krizin endişe verici olduğunu bildirdi.

Dünya Gıda Programı (WFP) yaptığı açıklamada, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin Kasai eyaletinde hayatını kaybeden, yerlerinden edilmiş insanlar ve yiyecek yetersizliği nedeniyle yaşanan krizin endişe verici olduğunu belirtti.

WFP, bölgede binlerce insanın öldürüldüğü ve toplu mezarlara gömüldüğünü, Ağustos 2016’dan bu yana bir milyondan fazla insanın köyünü terk ederek komşu ülke Angola’ya gittiğini bildirdi.

Evini terk etmek zorunda kalan elmas işçisi Jean-Pierre Kashila, “Saldırıya uğradığımızda kaçıp çalılıklara saklandık. Bu vesileyle ölümden kurtulduk. Allah’a bizi koruması ve güvende tutması için dua edin” dedi.

Şiddet olaylarından kaçan insanların aileleri ile birlikte Kasai’de ormanlık alanda yaşadığı belirtildi. Yiyecek ya da başka tür hizmetlere hiçbir erişimleri olmayan insanların acil olarak yardıma ihtiyaçları olduğu bildirildi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Kananga kentinin Nganza bölgesinin papazı Clement, “İnsanlar çalışıp tarlalarını ekemedikleri için çok açlar. Bunun etkilerini gelecek sene de göreceğimizi düşünüyorum, çünkü şu an ekim mevsimi ve biz hiçbir şey yapamadık” diye konuştu.

WFP’nin Kasai’de yaşayan 42 bin kişiye yapılan yiyecek yardımı ve Kasai eyaletinin merkezinde bulunan yerlerinden edilmiş 25 bin insan ile yine Kasai eyaletinin merkezinde bulunan 17 bin insana önümüzdeki günlerde yapılacak acil yardım operasyonu devam ediyor. WFP sözcüsü Jonathan Dumont, “Kasai’de binlerce insan öldürüldü, 1 milyondan fazla insan yerlerinden edildi. Uluslararası toplum harekete geçip bu insanlara yardım etmelidir” ifadelerini kullandı.

Kinshasa’daki merkez güç ile yerel şef arasında yaşanan politik gerginlikten sonra Kasım 2016’da Kasai’de çatışma patlak verdi. Bir idari formalite sorunu yüzünden yaşanan olaylar Kamuina Nsapu adlı hükümet karşıtı bir milis hareketinin doğmasına yol açtı. O zamandan beri yaşanan şiddet Kasai’deki üç ilçeye yayıldı.
Kaynak: İHA