Başörtülü Diye Okuldan Atıldı, 56 Yaşında Üniversiteli Oldu

Trabzon’da başörtülü olduğu için 22 sene önce kazandığı üniversiteden atılan Şeyda Sözün 56 yaşında tekrar üniversiteyi kazandı.

Başörtülü Diye Okuldan Atıldı, 56 Yaşında Üniversiteli Oldu
Trabzon’un Ortahisar ilçesinde yaşayan 56 yaşındaki Şeyda Sözen ve 40 yaşındaki Yıldız Sağlam’ın azmi görenleri şaşırtıyor. Biri 17 yıldır diğeri ise 4 yıldır resim çizen iki arkadaş, bu yıl üniversite sınavlarına girdi. Hayallerindeki bölüm olan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Güzel Sanatlar Fakültesini kazanan Sözen ve Sağlam, okullarını 4 senede bitirerek, yüksek lisans yapmak istediklerini söyledi.



22 sene önce kazandığı üniversiteden başörtülü olduğu için atılan 56 yaşındaki Şeyda Sözen, üniversite hayalinin hiç bitmemiş bir hikaye olduğunu söyledi.

Sözen, "Çocuklarım üniversiteye başlayınca bir şeyler yapmak istiyordum. Bir arkadaşımın resim atölyesi vardı. Onu yolda gördüm ve karar verdim. Her türlü resmi çalışmayı seviyorum. Kendimi asla kısıtlamıyorum. Üniversite hiç bitmemiş bir hikayeydi. Erken evlendim. Üniversite kazanmıştım ama okuyamadım. Aklımdan hiç çıkmamıştı. 34 yaşında kazanmıştım ama başörtüsü yüzünden okuldan atıldım. Arkadaşımla bize böyle bir ilham geldi ’hadi tekrar sınava girelim’ dedik. KTÜ Güzel Sanatlar Fakültesini kazandım. Öğrenciler buradan sesleniyorum kitap okusunlar" dedi.



Oğlu ile aynı yıl mezun olacak

4 yıldır aralıksız resim çizdiğini dile getiren 40 yaşındaki Yıldız Sağlam ise, Diş Hekimliğinde okuyan oğlu ile aynı yıl mezun olacağını kaydetti.

Gençlerin mücadeleyi hiçbir zaman bırakmamasını isteyen Sağlam, "4 senedir aralıksız resim çalışıyorum. Bize bir cesaret geldi. Çok şükür Rabbim utandırmadı. 2 tane oğlum var büyüğü Diş Hekimliğinde 2’nci sınıfa geçti. Eğer nasip olursa 4 sene sonra ikimiz aynı yıl mezun olacağız. Artık çocukları büyüttük nereye kadar gidebilirsek gideceğiz. Yeni nesil, mücadeleyi hiçbir zaman bırakmasın, sürekli ilerlesinler" şeklinde konuştu.

Şeyda Sözen ve Yıldız Sağlam’ın resim atölyesindeki öğretmeni Ceyhan Murathanoğlu da, azimle üniversiteyi kazandıklarını belirterek, "Fazla da çalışmadılar. 2-3 ay daha çalışsaydılar kesinlikle birinci veya ikinci olurlardı" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA