Arakanlı Müslümanlara Yönelik Tepkiler

Memur-Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi Abdülkadir Hız, Arakan'daki Müslümanlara karşı yapılan katliamlara Uluslararası toplumun ve İslam ülkelerinin harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Hız, il temsilciğinde düzenlediği basın toplantısında, Arakan'da ordu güçleri ve Budist rahipler öncülüğünde yapılan saldırılar sonucunda son üç günde en az 2-3 bin Müslümanın katledildiği ve 100 binden fazla Müslüman'ın da yerinden edildiğini dair vahim haberler ulaştığını belirtti.

Arakanlı Müslümanların uzun yıllardır çok yönlü ve derin ayrımcılığa, asimilasyon ve soykırıma tabi tutulduğunu dile getiren Hız, şunları kaydetti:

'Müslüman toplumun önderleri, alimleri ve ileri gelenleri katlediliyor. Arakanlı Müslümanlar, bu dayatmalara boyun eğmedikçe baskının, katliamların, sürgünlerin dozu artırılıyor. 1962 yılında başlayan komünist dönemde 22 yıl boyunca 20 bin Arakanlı öldürüldü. Mallarına el konuldu ve kadınlarına tecavüz edildi. 1982 yılında Arakanlı Müslümanların vatandaşlıkları ellerinden alındı. Arakanlılar yüzyıllarca bağımsız olarak yaşadıkları öz vatanlarında garip durumuna düşürüldüler.'

- 'Arakan için ciddi adımlar atılmalı'

Hız, bütün bunlara karşın Birleşmiş Milletlerin (BM), mazlum milletlerin yaşadıkları zulmü kınamak için bile ABD, Çin ve Rusya'nın iznine baktığını ifade etti.

Bunun karışsında İslam dünyası ülkelerinin bir an önce harekete geçmeleri gerektiğini dile getiren Hız, şunları söyledi:

'Bu bağlamda Türkiye’nin İslam İşbirliği Teşkilatının toplanarak gerekli adımları atması konusundaki çağrısını destekliyoruz. Bu bağlamda İslam ülkeleri hükümetlerini, İslam dünyasındaki bütün kurumları, dünyadaki bütün insan hakları ve yardım kuruluşlarını gerekli sorumluluğu almaya, Arakan’ı BM ve diğer örgütler nezdinde dünya gündemine taşımaya, saldırıların durdurulması için Myanmar hükümetine baskı yapmaya, yanı sıra Arakanlı Müslümanlara fiili destek sunmaya çağırıyoruz.'

Kaynak: AA