YEKA İhalesinin Türk-Alman İlişkilerine Etkisi

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kumbaroğlu: 'YEKA ihalesi TürkiyeAlmanya arasında zeytin dalı olabilir'

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, bin megavatlık Rüzgar Enerjisi YEKA ihalesini Siemens-Türkerler-Kalyon konsorsiyumunun kazanmasının Türkiye-Almanya ilişkilerinde yeni ve daha iş birlikçi bir süreci başlatabileceğini belirterek, 'YEKA ihalesi Türkiye-Almanya arasında zeytin dalı olabilir.' dedi.

Kumbaroğlu yaptığı yazılı açıklamada, ihaleyi kazanan ortaklığın bir milyar doların üzerinde yatırım yapacağını ve yüzde 65 yerlilik oranı şartıyla 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyetiyle bir rüzgar türbin fabrikası kurulacağını kaydetti.

Almanya ile daha ılımlı bir süreç tesis edilebileceğine işaret eden Kumbaroğlu, Almanya'nın en önemli firmalarından Siemens ile beraber yürütülecek bir yatırım sürecinin önemine değindi.

Kumbaroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

'Bu süreç sadece şirketleri değil iki ülkenin bu alana etki eden kurumlarında da iş birliğini gerektiriyor. Türkiye ve Almanya arasında son dönemde oldukça gergin bir dönem yaşanıyor. Bu ihalenin bahsettiğimiz bu sürece olumlu etki etmesi ve enerjinin barışçıl etkisinin egemen kılınması en büyük temennimiz. YEKA ihalesinden ortaya çıkan dev yenilenebilir iş birliği farklı alanlardaki yatırımcılar için de cesaretlendirici bir örnek teşkil edebilir, Türkiye-Almanya arasında zeytin dalı olabilir.'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, bugün yapılan bin megavatlık YEKA ihalesinde, kilovatsaat başına en düşük teklifi 3,48 dolar/cent ile Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumu verdi.

Kaynak: AA