Rüzgarla çalışan 'Bulut 17' piste çıkmaya hazırlanıyor

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rüzgar Enerjisi Kulübü üyeleri, rüzgar mekanik enerjisiyle çalışan 'Bulut 17' adlı araçla Hollanda'da düzenlenecek uluslararası yarışmaya hazırlanıyor.

Rüzgarla çalışan 'Bulut 17' piste çıkmaya hazırlanıyor
Kulüp üyeleri tarafından yaklaşık 9 ay süren proje tasarım çalışmalarının ardından son iki aydır üretim aşamasına geçildi. Üretim, Tuzla'daki sponsor firmanın fabrikasında devam ediyor.

YTÜ Rüzgar Enerjisi Kulübü Başkanı Ali Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aracı rüzgar enerjisine dikkati çekmek ve üniversite öğrencilerinin Ar-Ge yeteneklerine katkı sağlamak için tasarladıklarını söyledi.

Aracın tamamen rüzgar enerjisi ile çalıştığını, üzerinde yer alan 2 metre çapındaki rifizör ve kanatlarla rüzgarı alarak mekanik sistemle enerjiyi tekerleklere aktardığını belirten Torun, 'Aracın toplam ağırlığı 200 kilogram. Aracın hızlı gitmesi için karbon fiber ve alüminyum gibi hafif malzemeler kullandık.' dedi.

Ortalama hız 50 kilometreye ulaşabiliyor


Torun, Hollanda'nın Den Helder şehrinde bu yıl 10'uncusu düzenlenecek Racing Aeolus yarışmasına katılarak üniversitelerini ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

'Yarışma 25-27 Ağustos'ta Hollanda'da gerçekleştirilecek. Yarışmada geçtiğimiz yıl yaşadığımız teknik aksaklıklara rağmen dünya 4'üncülüğü derecesini elde etmiştik. Bu yıl ürettiğimiz ve 'Bulut 17' adını verdiğimiz yeni arabamızla hedefimizi de şampiyonluk olarak koyduk. Yarışmada önemli olan verimlilik. Araçlar piste tek tek çıkıyor. Pistte rüzgar hızı, araç hızı, pist tamamlama süresi gibi bazı kriterler baz alınarak ortalama verim çıkarılıyor. Bunun üzerinden de sıralama yapılıyor. Ayrıca yarışmacıların piste ikili olarak çıktığı drak yarışı var. Burada da eleme usulü ile dereceler belirleniyor.'

Torun, aracın hızının rüzgara göre değişkenlik gösterebildiğini ifade ederek, 'Biz yüzde 80 verim üzerinden hesapladığımızda araç ortalama 40-50 kilometre hıza ulaşabiliyor. Ancak rüzgar hızı arttığında yüzde 100 verimin üzerine çıkıp araç çok daha hızlı gidebilir.' diye konuştu.

Lisedeyken projesi reddedilen iş adamı öğrencilere sponsor oldu

Öğrencilere sponsor olan firmanın sahibi Ahmet Sabit Bulut da lise 2. sınıf öğrencisiyken TÜBİTAK'a su ile çalışan motor projesi sunduğunu ancak projesinin, 'motorun enerji hesabını yapmadığı' gerekçesiyle değerlendirmeye layık bulunmadığı cevabını aldığını dile getirdi.

Her yıl farklı üniversitelerden öğrencilerin projelerine sponsor olduğunu aktaran Bulut, şunları anlattı:

'Öğrencilere sponsor olmaya Marmara Üniversitesindeki öğrencilerin hidrojenle çalışan arabalarına destek vererek başladım. Şimdi de deneyimlerimi hem Marmara hem de YTÜ öğrencileriyle paylaşıyorum. Girişimci öğrencilere katkı sağlamaktan memnuniyet duyuyorum. Projeye nakdi yardımın yanı sıra ekipman ve personel desteği de veriyorum.'
Kaynak: AA