Rakkalılar Hayat Kurtarıcı Sağlık Hizmetlerinden Yoksun

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü, Rakka'da hasta ve yaralıların acil sağlık hizmetlerinden büyük ölçüde mahrum oldukları uyarısında bulundu.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü, Suriye'de terör örgütü DEAŞ kontrolündeki Rakka'da hasta ve yaralı sivillerin hayat kurtarıcı acil sağlık hizmetlerinden büyük ölçüde mahrum kaldıklarını belirtti.

MSF'den yapılan yazılı açıklamada, 'Türkiye ve Kuzey Suriye Tıbbi Koordinatörü Vanessa Cramond'un şu sözlerine yer verildi:

'Ekibimiz 29 Temmuz'da yalnızca birkaç saat içinde, Rakka'dan kaçmaya çalışırken silahla hedef alınan 4 hastayı tedavi etti, bunların arasında 5 yaşında bir çocuk da vardı. Şehirden çıkma şansı olmayan insanların hayatından endişe duyuyoruz. Hastalar bize Rakka'da mahsur kalan çok sayıda hasta ve yaralının sağlık hizmetlerine erişiminin son derece kısıtlı ya da yok denecek düzeyde olduğunu, aynı zamanda şehirden kaçmalarının da neredeyse imkansız olduğunu aktarıyorlar.'

Açıklamada, hastaların bazılarının haftalar boyunca cephe hatlarının gerisinde mahsur kaldığı, MSF sağlık merkezlerine ulaştıklarında ise enfeksiyon kapmış olmaları nedeniyle uzuvlarını kaybetme aşamasına geldikleri kaydedildi.

MSF açıklamasında, göğsünden şarapnelle yaralanan ve ailesinden 7 kişiyi kaybeden bir hastanın şu ifadeleri yer aldı:

'Rakka'da hava saldırısından kurtulursanız havan ateşine yakalanıyorsunuz. Havan ateşi değilse keskin bir nişancı ya da patlayıcı madde nedeniyle ölüyorsunuz. Bir şekilde hayatta kaldıysanız açlık ve susuzlukla çevriliyorsunuz çünkü ne gıda ne su ne de elektrik var.”

Suriye'nin kuzeydoğusunda hizmet veren MSF'nin haziran ayından bu yana Rakka ve çevresindeki köylerden gelen 415 hastayı tedavi ettiği belirtilen açıklamada, hastaların çoğunun el yapımı patlayıcı (IED), mayın, patlamamış mühimmat, şarapnel ve kurşunla yaralandığı vurgulandı.

'Rakka Sessizce Katlediliyor' isimli yerel aktivist ağından dün yapılan açıklamada, geçen ay içinde Rakka'da toplam 481 sivilin öldüğü bildirilmişti.

Kaynak: AA