IKBY'deki Referandum Tartışmaları

ITC Kerkük Milletvekili Turan:'Parlamentodaki Türkmen vekiller olarak referandumun yapılmaması için bütün ulusal güçlerle birlikte çalışma kararı aldık'.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili Hasan Turan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de yapmayı planladığı bağımsızlık referandumunun, 'anayasaya aykırı ve ülkenin birliğini tehdit ettiğini' belirtti.

Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında konuşan Turan, 'Parlamentodaki Türkmen vekiller olarak referandumun yapılmaması için bütün ulusal güçlerle birlikte çalışma kararı aldık.' dedi.

IKBY sınırları dışındaki Türkmen bölgeleri hakkında referandumu icra etmenin anayasaya aykırı olduğunu ifade eden Turan, parlamentonun Kerkük ilinin özgünlüğünü koruyacak özel bir kanun çıkarması gerektiğini kaydetti.

Irak parlamentosunda 328 sandalyeden 9'unu Türkmenler oluşturuyor.

- Kerkük'ün statüsü

ABD'nin 2003'te Irak'ı işgali sırasında Kürt güçleri, Kerkük'ü fiilen ele geçirmiş, kente yoğun bir Kürt göçü yaşanmıştı. 2005 yılında yazılan Irak anayasasının 140. maddesine göre, Kerkük'ün statüsü, devrik lider Saddam Hüseyin döneminde Kerkük'ten zorla göç ettirilenlerin geri dönmesi, ardından Kerkük'te nüfus sayımı yapılması ve kentin statüsü hakkında bir referanduma gidilerek nihai durumun belirlenmesi olarak öngörülüyordu. Ancak çeşitli nedenler ve anlaşmazlıklar sebebiyle bu madde henüz uygulanamadı.

Bağdat, Kerkük'ün idari olarak merkezi yönetime bağlı olduğunu belirtirken, Kürtler ve özellikle kentte hakimiyet süren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük'ün IKBY'ye ilhak edilmesini talep ediyor. Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. Kent nüfusu, büyük ölçüde Türkmen, Kürt ve Araplardan oluşuyor.

Kaynak: AA