Elazığ TSO Başkanı Alan Açıklaması 'Elazığ İhracatta 10 Adım Yükseldi'

Elazığ’ın 2017 yılının ilk 7 aylık döneminde 215 milyon Dolar ihracatla ülke genelinde 26. sırada yer aldığını ifade eden Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (Elazığ TSO) Başkanı İdris Alan, Doğu Anadolu Bölgesinde Elazığ’ın en fazla ihracat yapan il olduğunu, geçen yılın aynı dönemi ile değerlendirildiğinde 10 basamak birden yükseldiğini söyledi.

Elazığ TSO Başkanı Alan Açıklaması 'Elazığ İhracatta 10 Adım Yükseldi'
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan ihracat rakamlarını Elazığ TSO Başkanı İdris Alan değerlendirdi.

İhracattaki yükselişin sevindirici olduğunu aktaran Başkan Alan, Elazığ’ın hedefinin 1 milyon Dolar olması gerektiğini kaydetti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından yayınlanan Temmuz ayı ihracat rakamlarını hatırlatan Başkan Alan," Bu rakamlara bakıldığında ilimiz bu yılın ilk 7 aylık döneminde toplam 215 Milyon 839 Bin ABD Doları ihracat gerçekleştirmiştir. 2016 yılının aynı döneminde ise ilimizin toplam ihracatı 103 Milyon ABD Dolarıdır. İlimizde bir yıllık süreçte ihracatta yüzde yüzlük bir değişim olmuştur. Bu rakamlarla 2016 yılında ülke sıralamasında 36. olan İlimiz bu yıl 10 basamak yükselerek 26. sıraya gelmiştir. Bu sıralamayla Elazığ, Doğu Anadolu Bölgesinde birinci sırada yer almıştır"dedi.



En çok ihracat Rusya ve Çin’e

TİM tarafından açıklanan verilerde 71 milyon Dolar ihracatla Rusya’nın ilk sırada olduğunu aktaran Alan " 55 milyon dolar ile Çin ikinci sırada yer almıştır. İhracat ürünlerimizin sıralamasına baktığımızda ise, madencilik, su , hayvansal , mobilya ve orman , kimyevi maddeler ile hububat ve bakliyat ürünlerinin sıralandığını görmekteyiz. İlimizin potansiyel kaynaklarının ihracatta ilk sıralarda yer aldığı görülmektedir.Yılın kalan 5 aylık diliminde ihracat rakamları aynı performansını sürdürerek yıl sonunda da rekorla tamamlayacaktır"ifadelerine yer verdi.

Elazığ’ın özellikle Cazibe Merkezleri Programı ile çok yoğun bir şekilde yatırım talebi aldığını da dile getiren Alan, "Bu taleplerin yüzde 90’lık kısmını ihracat taahhüdü oluşturmuştur. İlimiz yeni yatırımlar ve ikinci OSB ile önümüzdeki dönem içerisinde hedefinin olan 1 milyar Dolar ihracat hedefine ulaşacaktır. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası olarak 2023 hedefimiz olan bu rakama yükselme noktasında iş dünyasının yanında yer almaya ve gayret göstermeye devam edeceğiz”diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: İHA