Bu Bahçeler Fındık Üreticilerine Örnek Oldu

Fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için başlatılan proje kapsamında oluşturulan örnek bahçelerde dekarda elde edilen verim 300 kilograma ulaştı Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz: 'Örnek bahçelerdeki fındıklarda kalite oranı yüksek. Çotanaklarda boş fındıklar az, tanelerin irilikleri birbirine yakın. Çürük oranı düşük'

Ordu'da fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla başlatılan proje kapsamında oluşturulan örnek bahçelerden verim alındı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Fındık Tanıtım Grubu tarafından 'Fındıkta Verim ve Kalite Artacak' sloganıyla 2015 yılında başlatılan 'Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Fındık Bahçeleri Projesi' kapsamında Ordu'da da örnek fındık bahçeleri oluşturuldu.

Budama ve gübreleme ve tüm bakım işleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerince yapılan bahçelerden alınan verim, üreticinin yüzünü güldürdü.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Ulubey ilçesindeki örnek bahçeyi ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, bakımı yapılan bahçeler ile kendi başına bırakılanlar arasındaki kalite farkının ortaya çıktığını söyledi.

Karadeniz Bölgesi'nde dekarda fındık üretiminin 80-90 kilogramlara kadar düştüğüne dikkati çeken Yılmaz, 'Oluşturduğumuz örnek bahçelerde ortalama 80-90 kilogram olan verimi 300 kilograma kadar çıkarmayı başardık. Açıkçası bu tabloyu görmek bizleri oldukça mutlu etmiştir.' dedi.

Yılmaz, örnek fındık bahçelerinde uzman ekipler ve üreticilerle iş birliği yapılarak çalışma yürütüldüğünü dile getirerek, bahçelerde tekniğine uygun budama, damla sulama, başta külleme olmak üzere hastalık ve zararlılarla mücadeleyi, makineli tarımı ön plana çıkararak çalışmaları gerçekleştirdiklerini anlattı.

Çalışmaların etkilerinin ortaya çıkmaya başladığını belirten Yılmaz, 'Örnek bahçelerdeki fındıklarda kalite oranı yüksek. Çotanaklarda boş fındıklar az, tanelerin irilikleri birbirine yakın. Çürük oranı düşük. Bunları, örnek bahçelerin hemen yanı başlarında adeta el değmeden duran fındık dallarındakilerle mukayese ettiğimizde belirgin olarak farkı görebiliyoruz.' diye konuştu.

Yılmaz, projeyi öncelikle tüm ilçelere yayacaklarını, ardından tüm üreticilere bu bahçelerin örnek olması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ederek, fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için ellerinden geleni yaptıklarını, aynı hassasiyeti tüm üreticilerden beklediklerini kaydetti.

Üreticilerin bahçelerinin bakımını en iyi şekilde yapmasını isteyen Yılmaz, kendilerine destek konusunda hazır olduklarını söyledi.

Yılmaz, verim ve kalitedeki artışın öncelikle üreticinin bahçesine göstereceği ilgi ve ayıracağı zamanla ilgili olduğunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA