Bosna Hersek'te 'Biz Aynı Hikayenin Çocuklarıyız Şenliği'

TDK ve GENÇKONFED işbirliğinde düzenlenen 'Balkan Dil, Kültür, Gençlik ve Spor Festivali' kapsamında, Saraybosna'da 'Biz Aynı Hikayenin Çocuklarıyız Şenliği' düzenlendi GENÇKONFED Genel Başkanı Okudan: 'Bosna Hersek ile yaklaşık 500 yıllık bir kardeşlik sürecimiz var. Projenin adı bu nedenle 'Biz Aynı Hikayenin Çocuklarıyız'. Türkiye'nin Balkanlar, Afrika ve Orta Asya'daki varlığını devam ettirmek ve oradaki kardeşlerimizle iletişime geçmek için projenin ilk uygulamasını Bosna Hersek'te yaptık'

Türk Dil Kurumu (TDK) ve Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu (GENÇKONFED) işbirliğinde düzenlenen 'Balkan Dil, Kültür, Gençlik ve Spor Festivali' kapsamında, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da 'Biz Aynı Hikayenin Çocuklarıyız Şenliği' düzenlendi.

Başkentteki tarihi Başçarşı meydanında düzenlenen şenlikte, Türkiye'den gelen 30 sporcu başta Osmanlı sporu matrak olmak üzere capoeria, wushu-kungfu, bilek güreşi, sumo güreşi, halat çekme, ip atlama, dart ve satranç gibi sporları Saraybosnalılarla buluşturdu.

GENÇKONFED Genel Başkanı Bilal Okudan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivalin pazartesi günü yapılan 'Uluslararası Genç Türkologlar Dil Sempozyumu' ile başladığını anımsatarak, 'Bosna Hersek ile yaklaşık 500 yıllık bir kardeşlik sürecimiz var. Projenin adı bu nedenle 'Biz Aynı Hikayenin Çocuklarıyız'. Türkiye'nin Balkanlar, Afrika ve Orta Asya'daki varlığını devam ettirmek ve oradaki kardeşlerimizle iletişime geçmek için projenin ilk uygulamasını Bosna Hersek'te yaptık'. dedi.

Projenin diğer Balkan ülkeleri, Orta Asya ve Afrika'da da devam edeceğini belirten Okudan, şenliğin dün Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar'da da yapıldığını ve hem yerel halk hem de turistler tarafından büyük bir ilgiyle karşılandığını ifade etti.

GENÇKONFED Genel Başkan Yardımcısı Güngör Doğanay da Saraybosnalılar için güzel sürprizler hazırladıklarını söyleyerek, 'Türkiye Wushu Federasyonunun Avrupa'da derece yapmış sporcuları, Capoeira Gençlik ve Spor Derneğinin başarı elde etmiş sporcuları ile Osmanlı sporu olan matrakın önde gelen isimleri bu akşam gösteri yapacak.' diye konuştu.

Saraybosna'da düzenlenen şenlikte en çok ilgiyi matrak ve capoeira sporları gördü. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin de katkılarıyla ülkeye gelen sporcular, yerel halk ve turistlerle yaptıkları gösterilerde dereceye girenlere çeşitli hediyeler dağıttı.

- Rahmetli İzetbegoviç'e kabir ziyareti

Bu arada, GENÇKONFED Başkanı Okudan, TDK Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, TDK Bilimsel Çalışmalar Müdürü Vekili Yaşar Yılmaz ve sporcular, başkentteki Kovaçi Şehit Mezarlığını da ziyaret ederek, Bosna Hersek'in merhum Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'in kabrine çiçek bıraktı.

Okudan, İzetbegoviç'i, Fatih Sultan Mehmed, Sultan Abdülhamid ve Sultan Alparslan'ın merhametinin 21'inci yüzyıla yansıması şeklinde nitelendirerek, 'Aliya hem iyi bir devlet, ilim ve dava adamıydı, aynı zamanda da komutandı. Bosna Hersek'te başlattığı mücadelenin sonucunu bugün barış ve huzur olarak ülkenin her yerinde görebiliyoruz.' diye konuştu.
Kaynak: AA