109 Kiloluk Buzağı Sezaryenle Alındı

Kastamonu'nun Seydiler ilçesinde sezaryen doğumla dünyaya gelen ve 109 kilogram ağırlığında olduğu belirlenen buzağı, görenleri şaşırtıyor Veteriner Yürük:'Normal şartlarda buzağılar 25 ila 70 kilogram ağırlığında dünyaya gelir. 109 kilo canlı ağırlıkta doğan bir buzağıyı ne gördüm ne de duydum. Literatüre girer diye düşünüyorum'

Kastamonu'da, sezaryenle alınan buzağının 109 kilogram ağırlığında olması şaşkınlık yarattı.

Seydiler ilçesine bağlı Hacıkayalar Mahallesi'nde yaşayan Bayram Parçaoğlu, holstein ırkı ineğinin doğum yapma zamanı geçince durumu veteriner hekim Birol Yürük'e bildirdi. İneği muayene eden Yürük, buzağının çok büyük olması nedeniyle sezaryenle alınmasına karar verdi.

Başarılı şekilde yapılan ameliyatın ardından doğan buzağının 109 kilogram ağırlığında olduğu belirlendi.

Birol Yürük, gazetecilere yaptığı açıklamada, ineği muayene ettiğinde çok şaşırdığını, buzağının çok büyük olduğunu tespit ettiğini söyledi.

Buzağının iri olması nedeniyle normal doğumun çok güç olacağını, hem ineğin hem de buzağının doğum sırasında ölebileceklerine işaret eden Yürük, bu nedenle sezaryene karar verdiğini aktardı.

Ameliyatın çok zor geçtiğini belirten Birol Yürük, 'Buzağı çok iriydi, bu nedenle sezaryende de çok zorlandık. Uzun bir ameliyatın ardından siyah angus ırkı buzağı dünyaya geldi. Buzağının 109 kilogram ve sağlıklı olması yorgunluğumu unutturdu.' dedi.

Üçüncü kez yavru doğuran ineğin de sağlık durumunun iyi olduğunu dile getiren Yürük, 'Buzağıyı ve ineği kontrol altında tutacağız. Önümüzdeki süreçte gerekli kontrollerimiz devam edecek.' diye konuştu.

Birol Yürük, meslek yaşamı boyunca ilk kez bu ağırlıkta bir buzağı ile karşılaştığına dikkati çekerek, 'Normal şartlarda buzağılar 25 ila 70 kilogram ağırlığında dünyaya gelir. 109 kilo canlı ağırlıkta doğan bir buzağıyı ne gördüm ne de duydum. Literatüre girer diye düşünüyorum.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA