'Yeni Bir Gelecek İnşa Etmenin Zamanıdır'

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, “Yeni bir gelecek inşa etmenin zamanıdır. KKTC hükümeti ile istişare içinde, nasıl bir yol haritası yapılacağına birlikte karar verilecek” dedi.

'Yeni Bir Gelecek İnşa Etmenin Zamanıdır'
KKTC’de resmi temaslarını sürdüren Kıbrıs işlerinden de sorumlu Akdağ, bu sabah kahvaltılı basın toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Akdağ, toplantının başında yaptığı kısa açıklamada, ülkede gerçekleştirdiği görüşme ve ziyaretler hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında, kendi görev ve sorumluluklarının yanı sıra özellikle ekonomik işbirliği ve kalkınma projelerine ilişkin bilgi aktardı.

“KKTC’YLE İLGİLİ 70 SAATLİK GÖRÜŞME”

Karşılıklı münasebetleri olabildiğince hızlı ve başarılı ilerletmenin görevleri olduğuna işaret ederek, göreve geldiğinden bu yana KKTC ile ilgili 70 saatlik görüşme yaptığını kaydeden Akdağ, “Amaç, görevimi layıkıyla yerine getirmek için öğrenmek, meseleye doğru teşhisi koymak ve bu doğru teşhisle yola devam etmek” dedi.

Akdağ, Türkiye ile KKTC arasında planlanmış programlarda kullanılmak üzere 2016-2018 dönemi için 3,5 milyar Türk Lirası ayrıldığına işaret ederek, amacın, KKTC’yi yapısal açıdan daha ileri götürürken, ihtiyaçları da karşılamak olduğunu belirtti.

Sonuca odaklanıp, bu sonuca nasıl ulaşılacağı üzerinde çalışmanın önemine vurgu yapan Akdağ, yatırım, kalkınma ve dönüşüm çalışmalarında paydaşlara, özellikle medyaya büyük görev düştüğünü söyledi.

Akdağ, “Değişim için toplumun da hazır olması lazım. Toplumun hazırlamasında basına büyük görev düşüyor” diye konuştu.



“KKTC, GÖZ BEBEĞİ MESAFESİNDE”

Recep Akdağ, Türkiye’nin nezdinde KKTC’nin bir göz bebeği mesafesinde olduğunu belirterek, “Göz bebeğimiz bizim için ne kadar kıymetliyse, KKTC’nin refahı, güvenliği ve huzuru da bizim için o kadar önemlidir” ifadesini kullandı.

Rum tarafıyla sürdürülen görüşmeleri de bu çerçevede değerlendirdiklerini ve Türkiye’nin Kıbrıs meselesinde bir yanlış yapılmasına müsaade etmeyeceğinin altını çizen Akdağ, Türkiye’nin en başından beri maksadının adada huzuru sağlamak olduğunu ve adadaki huzurun da Türkler tarafından bozulmadığını söyledi.

Akdağ, “Uluslararası hukuktan gelen bir garantörlük hakkımız var ama garantörlük hakkından daha da önemlisi, yakın bir gönül bağımız var” dedi.



“YENİ BİR GELECEK İNŞA ETMENİN ZAMANIDIR”

Recep Akdağ, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın katı tutumuna rağmen Türkiye’nin her zaman çözümden yana olduğuna ve desteklediğine ancak son görüşmelerde de sonuç alınamadığına işaret ederek, bu durumun sonsuza dek sürmeyeceğini herkesin anlaması gerektiğini belirtti.

Akdağ, “Yeni bir gelecek inşa etmenin zamanıdır. KKTC hükümeti ile istişare içinde, nasıl bir yol haritası yapılacağına birlikte karar verilecek ” şeklinde konuştu.



“540 MİLYON TL’LİK KAYNAK BULUNUYOR”

Recep Akdağ, 14 bin TL olan kişi başına düşen geliri önümüzdeki yıllarda daha da artırmayı hedeflediklerini belirtti.

Yapısal dönüşüm çalışmalarının başarılı olabilmesi için herkese büyük görev düştüğünü kaydeden Akdağ, 2017’de reform ve dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere hazır 540 milyon TL’lik kaynak bulunduğunu ve bu kaynağın verimli projelerle KKTC’de kullanılmasının birinci gaye olduğunu ifade etti.

Türkiye’den KKTC’ye kablo ile elektrik iletilmesi projesini üzerinde yoğun bir şekilde çalışıldığını hatırlatan Akdağ, KKTC’de enerji üretiminin maliyeti yüksek akaryakıt ile yapıldığını ve 2025 yılı itibariyle enerji ihtiyacının karşılanamaz bir hale geleceğini kaydetti.

Akdağ, Türkiye’den KKTC’ye su getirildiğini ifade ederek KKTC’de altyapı konusunda yapılması gerekenler olduğunu ve entegre su yönetiminin sağlanması gerektiğini dile getirdi. Akdağ, “Su konusunda olduğu gibi elektrik konusunda da bir çığır açmayı umut ediyoruz” dedi.



LEFKOŞA’YA YENİ BİR HASTANE

KKTC’de sağlık ve karayolu konusunda da yoğun çalışmaların sürdüğünü belirten Akdağ, karayollarının gelişimi için 80 milyon TL tahsis edildiğini belirtti.

Akdağ, Lefkoşa’da yeni bir hastane yapmak gerektiğini söyleyerek, şöyle devam etti:

“Sağlık konusunda mükemmeli ortaya koyacak bir sistem kurma çalışmasını hızlandıracağız. Benim ilk projelerimden biri bu. Bir an önce hastane projesi ve sağlık dönüşümüyle halkın sağlık ihtiyaçlarını en kolay şekilde sağlamak amaçlanıyor.”

Gençlerle ilgili yürütülen projelere de değinen Akdağ, 6 binin üzerinde gencin ailelerinin rızasıyla, Çanakkale’ye götürüldüğü kampların devam edeceğini belirtti.

(Emir Abdurrahman Bulut / İHA)
Kaynak: İHA