'Alım-Satım Web Tapu İle Kolaylaşacak'

Altın Emlak’ın Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, hayata geçirilen tapu sahiplerinin taşınmazlarını, tapu müdürlüklerine gitmeden internet üzerinden yönetebileceği web-tapu sistemine ilişkin “Alım-satım web tapu ile kolaylaşacak” dedi.

'Alım-Satım Web Tapu İle Kolaylaşacak'
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu sahiplerinin taşınmazlarını, tapu müdürlüklerine gitmeden internet üzerinden yönetebileceği web-tapu sistemini hayata geçirdi. E-devlet kimlik doğrulama sistemiyle birlikte kullanılabilecek uygulamada vatandaşlar taşınmazlarına ait bilgileri görüntüleyip, gerektiğinde karşı tarafın da görüntüleyebilmesi için yetki verebilecek.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Altın Emlak’ın Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı “Türk Medeni Kanunu’nun 1013. ve 1014. maddeleri ile Tapu Sicili Tüzüğü’nün 16’ncı ve 17’nci maddesi uyarınca tapu sicilinde yapılacak işlemlere ilişkin olarak hak sahiplerinin yazılı olarak talepte bulunmaları gerekmekte. Bu uygulama ile E-Devlet sistemi üzerinden işlem başvuruları yapılabilecek. Bu sistem ile başvuru süreci kolaylaşacak, sahte başvuruların önüne geçilebilecek” dedi.

“Başvuru ayrı, imza ayrı zamanlarda alınıyor”

Mevcut durumda Tapu Sicil Müdürlüklerinde başvuruların öğlen saatlerine kadar alındığını, genel olarak da öğleden sonra tamamlanan işlemler için imza alındığını belirten Özelmacıklı “Satıcı başvuru için 181’den, randevu.tkgm.gov.tr’den veya kiokslardan sıra numarası alarak işlem başlatabiliyor. Lakin imza saatinin belli olmaması nedeniyle ciddi bir iş ve zaman kaybı söz konusu oluyor. Bu uygulama ile tapu müdürlüğüne gitmeden, evrakları sistem üzerinden gönderebilecek. Her aşamada kendisine sms ile bilgi gelecek. İşlem hazır olunca taraflar bir araya gelebilecekler” diye konuştu.

“Belediyeden rayiç değer alımı entegre edilmeli”

Tapu Müdürlüklerinde yapılacak birçok işlem için belediyeden rayiç değer yazısı alınması gerektiğini de hatırlatan Altın Emlak Genel Müdürü, “Bu sistemin daha pratik uygulanabilmesi için, belediye emlak servisleri de sisteme entegre edilmeli. Tapu takas sistemi ile de sağlanacak olan entegrasyon ile alıcı ve satıcı güvenli bir şekilde işlemi gerçekleştirebilir. Lakin tüm süreçlerin takibi, gösterilecek değerler, hukuki ve yasal incelemeler için mutlaka profesyonel gayrimenkul hizmeti alınmalı” dedi.

“Emlakçıların ön başvuru ile iş takibi uygulaması devam ediyor”

Altın Emlak olarak yapılan uygulamada işlemleri mal sahibin onayı ile kendilerinin başlattıklarını dile getiren Özelmacıklı, “Türkiye genelinde 100’ü aşkın ofisimizde, mal sahiplerini tapu dairesine başvuru için yormuyoruz. İş Takip yetkisi alarak onlar adına işlem başlatıyor ve imza aşamasında kendilerini davet ediyoruz. İşlem öncesinde de mutlaka para transferi ister bloke çek, ister tapu takas, isterse de banka yolu ile tamamen çözülmüş oluyor. Onları bürokratik, hukuki, mali ve teknik konularda sürekli bilgilendiriyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA