Viyana'da Afganistanlı Sığınmacıların Oturma Eylemi Devam Ediyor

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki tarihi Votiv Kilisesi önünde yüzlerce Afgan sığınmacı, ülkelerine iade edilmelerinin durdurulması için yaptıkları oturma eylemine 2. gününde devam ediyor.

Viyana'da Afganistanlı Sığınmacıların Oturma Eylemi Devam Ediyor
Afgan sığınmacılar, ülkelerine iade edilmelerinin durdurulması için başlattıkları oturma eylemine bugün de devam ederken, başta Avusturyalılar olmak üzere çok sayıda farklı ülke vatandaşları da eyleme katılarak destek sağlıyor. Afganistan’a özgü yöresel çalgılarla şarkı söyleyen sığınmacılar, Avusturyalı yetkililerin dikkatini çekerek sürecin durdurulmasını istiyor. “Afganistan güvenli değil, sınır dışı edilmeyi durdur” yazılı pankartlar açan eylemcilere akşam yemeği dağıtıldı.

Eylemcilerden Huseyni Enver yaptığı konuşmada, “Yaklaşık bir yıldır Avusturya’da yaşıyorum. Çok sayıda eğitimli ve bu ülkeye uyum sağlayan sığınmacının hiçbir şekilde güvenli olmayan Afganistan’a gönderilmesinin anlaşılır bir yanı yok ki. Eğer Afganistan güvenli ise neden NATO üyesi ülkelerin orduları bizim ülkemizde. Soruyorum güvenli bir ülkede NATO ordularının işi ne. Çünkü Afganistan güvenli değil. Avusturya’ya daha iyi bir yaşam için geldik, lütfen bize yardımcı olunsun” dedi.

Afganistan kökenli Avusturya vatandaşı Shugufa Rafie ise “Afgan sığınmacıların sınır dışı edilmelerini protesto etmek için gösteriye katıldım. Afganistan’ın güvenli bir yer olmadığını ve Avusturyalı yetkililerin Afgan sığınmacıların burada kalmasına izin vermesi gerekiyor. Birçok Avusturyalının düşündüğünün aksine Afganistanlı sığınmacılar ekonomik nedenlerle buraya iltica etmediler. Bu insanlar iç savaş ve ölüm tehlikesi nedeniyle ülkelerini terk ederek buraya geldi. Taliban ve DEAŞ gibi terör oluşumları her gün farklı bir yerde bombalı saldırı düzenliyor ve onlarca insan yaşamını yitiriyor. Ölüm ve savaştan kaçarak buraya gelen insanlara bir şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Viyana’daki oturma eyleminin pazartesi akşam saatlerine kadar devam edeceği bildirildi.

Kaynak: İHA