Tarihi Çarşı Esnafı Bayram Öncesi Umduğunu Bulamadı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, müşterileri için hazırlıklarını günler öncesinden tamamlayan tarihi çarşı esnafları, bu kez umduklarını bulamadıklarını söyledi. 10 günlük bayram izninin geleneksel bayram tadından çok tatilleşmeye gittiğini dile getiren Edirne Tarihi Ali Paşa Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, “1 hafta önce işlerimiz çok daha iyiydi. Bayramlar artık bayramlaşma değil tatilleşmeye gidiyor” dedi.

Tarihi Çarşı Esnafı Bayram Öncesi Umduğunu Bulamadı
Bayram dönemlerinde uzun tatil sürelerinin bayram kültürünü ortadan kaldırdığını belirten Edirne Tarihi Ali Paşa Dernek Başkanı Yılmaz Sanış, “Maalesef ki bu uzun tatiller piyasaları negatif bir şekilde vurdu. Bunu daha önce de dile getirmiştik. Uzun tatiller alışverişi ve bayram kültürünü ortadan kaldırıyor. Biz bayramdan yaklaşık 11 gün önce, bayram için hazırlıklarımızı yaptık ama maalesef ki hükümet turizmcileri destekleyen 10 günlük bir tatil açıklaması yaptı. Turizm dışındaki bütün perakende sektörleri şu anda kan ağlıyor” dedi.



“Zor ve kötü bir bayram geçiriyoruz”

Vatandaşların, Kurban Bayramı’nda kurbanlıklarını vekaleten kestiklerini ve sonrasında deniz turizmine yöneldiklerine değinen Sanış, “İnsanlar tatile çıkıyor ve vekaleten kurban kestirme olayı var. Kurbanlarını vekaleten kestirip daha sonra 10 günlük deniz turizmine başlıyorlar. Zor ve kötü bir bayram geçiriyoruz. Normal günden daha düşük satışlarımız var. Tatil planı yapmayan insanı bile 10 günlük tatil, tatil planı yapmaya zorladı. Bundan 1 hafta önce işlerimiz çok daha iyiydi. Ancak tatil psikolojisi ile beraber işlerimiz beklenenin altına düştü. İnşallah bayramdan sonra okul sezonunda biraz hareketlilik olur da bayramda yaptığımız zararları okul sezonunda kapatırız diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Orta direk ve altı hakikaten bayrama çok daha fazla önem veriyor”

Sanış, ekonomik durumları kısıtlı olan vatandaşların, bayram dönemlerinde bayram kültürünü, bayram alışverişini imkanları ölçülerinde yapmaya devam ettiklerini belirterek, “İslamiyet dini gizli yaşanır ama bizim gözlediğimiz kadarıyla özellikle orta direk ve altı hakikaten bayrama çok daha fazla önem veriyor. Özellikle Roman vatandaşlarımız her bayram bütçelerine nazaran alışveriş yapıyorlar. Çoluk çocuklarına bunları giydirmekte özen gösteriyorlar. Bunu yıllardan beri biz gözlüyoruz. Zaten maddi durumu olan bayramı tatil olarak görüyor, bayram kültürü bitiyor. Orta seviyeli ve üst tabakadaki insanlar bayramı tatil gözüyle görüyor. Ama dediğimiz gibi alt taraftakiler daha fazla sahip çıkıyorlar. Hem Ramazan’da Hem Kurban Bayramı’nda bunu yaşıyoruz. Bayramlar artık bayramlaşma değil tatilleşmeye gidiyor. Gelecek nesildeki çocuklar bayram kültürünü yaşamadan gidiyorlar. Temelleri oturtamıyoruz. Bayramı yaşamak istediğimiz zaman, kapı çaldığında içeride insan yok. Çünkü herkes bir yerlere kaçmış. Herkes bayramı tatil olarak anlıyor. Bayram demek, tatil demek oldu” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA