Otistik Çocuklarının Şiddetiyle Baş Edemeyen Aile Yardım İstedi

Adana’da 24 yaşındaki otistik çocuklarının kendilerine gösterdiği şiddetle baş edemeyen anne ve baba, maddi durumlarının olmadığını belirterek çocuklarının kapsamlı bir rehabilitasyon merkezinde tedavi edilmesi ve yeteneklerinin keşfedilmesi için devlet büyüklerinden yardım istedi.

Otistik Çocuklarının Şiddetiyle Baş Edemeyen Aile Yardım İstedi
Çukurova ilçesindeki Yurt Mahallesi’nde yaşayan Derya Şahin (48) ve Göksel Özşıkka (54) çifti, 24 yıl dünyaya gelen Deniz ismini verdikleri erkek çocuklarının 2.5 yaşındayken olaylara tepki vermemesi, konuşmaması üzerine otistik olduğunu öğrendi. Derya Şahin ve Göksel Özşıkka çifti, 10 sene önce boşandı. Deniz’in hastalığı yüzünden ayrı kalamayan çift, 4 sene önce yeniden bir araya geldi.

“Kendisine zarar veriyor”

Deniz’in annesi Derya Şahin, oğlunun küçükken pek problem yaşamadıklarını, özel eğitimler verdiklerini ancak yaşı büyüdükçe sorunların da büyüdüğünü kaydetti.

Deniz’in çok zeki olduğunu fakat kendisine gösterdiği şiddetten bıktığını kaydeden Derya Şahin, “Sürekli kendi istekleri olsun istiyor. Sürekli kafasında yeni şeyler üretiyor. İsteklerinin arkası önü kesilmiyor. Yaptıkça istiyor. Sıkma, cimcikleme, çenesini dayama, haberim yokken arkamdan sırtıma vurma gibi eylemlerde bulunuyor. Sürekli öfke nöbetleri yaşıyor. Kendisine de zarar veriyor. Yere, duvarlara tüm gücüyle vuruyor. Bazen elinin şiştiği oluyor. Kapsamlı bir rehabilitasyon merkezine yatıracak maddi durumumuz yok. Özel veya devletin yatılı bir rehabilitasyon merkezi varsa yardım bekliyoruz” diye konuştu.



“Benim gücüm yetmiyor”

Baba Göksal Özşıkka ise özel bir şirketten emekli olduktan sonra sürekli Deniz’le ilgilenmek zorunda kaldığı için yeni bir işte çalışamadığından yakınarak şunları söyledi:

“Yeri geliyor Deniz’e benim bile gücüm yetmiyor. Nöbet esnasında veya çok istediği bir şey olup da alamadığında hem bana hem anneye şiddet uyguluyor. Evimizde porselen cam tabak kalmadı. Kırma huyu da var. Şu an bile plastik tabak kullanmaktayız. Evimiz kentsel dönüşüm nedeniyle yıkılacak, yeni kiralık ev bakıyoruz ancak oğlumun otistik olması nedeniyle ev bile vermiyorlar. Denizin tedavi olması ve yeteneklerinin keşfedilmesi lazım, çünkü zeki bir çocuk. Belki bizim keşfedemediğimiz spor, müzik yetenekleri vardır. Bunun eğitmenlerle paslaşarak ancak bulma imkanımız var ama emekli maaşıyla çok zor.”
Kaynak: İHA