Kırşehir'de Organize Sera Bölgeleri Kurulacak

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, pilot üniversite kapsamında hazırladıkları proje ile Kırşehir'de bilimsel araştırmalar için jeotermal kaynağın kullanılacağı organize sera bölgeleri kurulacağını belirtti.

Karakaya, yaptığı yazılı açıklamada, Yükseöğretim Kurulu'nun (YÖK) 'Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi' çerçevesinde pilot üniversite seçilmelerinden sonra jeotermal ve tarım alanında 6 büyük proje hazırladıklarını, projelerin Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenmeye değer bulunduğunu ifade etti.

Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin hazırladığı Organize Sera Bölgeleri Projesi'nin de bunlardan biri olduğunu ifade eden Karakaya, tarım ve hayvancılık kenti Kırşehir'de proje ile jeotermal kaynağın daha etkin bir şekilde kullanılmasının hedeflendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Organize sera bölgelerinde temel bilimsel araştırmaların yapılacağı bir seranın kurulmasının ardından üniversitemiz Ziraat Fakültesindeki akademik personel bilgi üretirken yani yeni türün geliştirilmesi, verimliliğin artırılması ve metotların değişmesi ile ilgili çalışmalar yaparken yanında kuracağı naylon seralarda bizzat Kırşehir’in çekirdek aileleri sektörel yatırım yapabilecek. Sektörün ilgisini çekecek bilimsel üretime öncülük yaparken aynı zamanda sektörü jeotermalin olduğu bölgelere odaklamaya çalışacağız. 5 veya 7 yıl sonra yeni bir sektör, yeni ve karlı bir alan oluşturacağız. Üniversite burada şirket değil bilimsel veriyi üreten merkez olacak. Üniversitemiz bilimsel verilerini satmayıp bizzat halkla paylaşacak.'

Kaynak: AA